Slovenija
84 ogledov

Mostec zasedli nedonošenčki

srečanje nedonošenčkov
1/6
Žurnal24 main
Mostec. Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom je danes organiziralo že 16. srečanje nedonošenčkov. "Razganja me od ponosa," je ob pogledu na nedonošenčke dejala predsednica društva.

"Prvotni namen srečanja pred leti je bil nejevernim Tomažem zlasti iz strokovnih vrst – pokazati, da ti otroci niso potem v breme družbi ali invalidi, temveč zrastejo v normalne odrasle ljudi. Iz tega pa je to preraslo v zelo prijetno vsakoletno druženje," nam je tekom današnjega 16. srečanja nedonošenčkov v ljubljanskem Mostecu dejala Lilijana Kornhauser Cerar, pediatrinja in predsednica Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom.

Utrinke s srečanja si oglejte v GALERIJI.

V Mostecu se je zbralo okoli 500 otrok in njihovih staršev. Vsi so bili enotni, da je Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom z organizacijo tovrstnega srečanja omogočilo izjemno priložnost za deljenje izkušenj. Obujanja spominov staršev na prve, za večino zelo naporne dni, ni manjkalo; prav tako ne veselja, ker se je za njihove malčke vse izteklo tako dobro.

"Razganja me od ponosa!"

"Razganja me od ponosa, ko jih vidim. Občutek je zelo prijeten. Vidiš, da si naredil nekaj dobrega in da nekdo to ceni, tako starši kot tudi že kakšni otroci, ki so že odrasli," ob tem pravi Kornhauser Cerarjeva. O občutkih staršev doda: "Čeprav so bili to zelo težki trenutki za njih, vseeno občutijo neko povezanost z nami in se teh srečanj vedno veselijo. Tudi s ponosom pokažejo, kaj so ustvarili s svojimi otroki."

Pri organizaciji dogodka so pomagali praktično vsi zaposleni v ljubljanski porodnišnici. Ožja delovna ekipa je štela pet ljudi, širša pa 50.

Čedalje več jih je
V ljubljanski porodnišnici se je letos rodilo že 2.675 otrok (skoraj 40 več kot v enakem obdobju lani), od tega je približno desetina nedonošenčkov, rojenih pred 34. tednom nosečnosti. Prezgodaj rojenih (pred 37. tednom nosečnosti) je med pet in sedem odstotkov, od tega je ena tretjina rojenih pred 32. tednom. Med nedonošenčke sicer spada vsak, rojen pred dopolnjenim 37. tednom nosečnosti.

Število nedonošenčkov se sicer povečuje. Strokovnjaki to povezujejo tudi z dejstvom, da rojevajo vedno starejše nosečnice. Več o tem si lahko preberete v članku Nedonošenčkov vedno več.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.