Slovenija
19 ogledov

Moti jih denar za homoseksualce

Žurnal24 main
Civilna iniciativa za družino in pravice otrok pravi, da je MOL homoseksualcem namenila ogromne vsote, zavrnila pa več drugih programov. MOL: "Projekte sofinanciramo glede na kvaliteto."

Vse organizacije imajo pravico, da s svojimi programi kandidirajo na javnih razpisih, pravijo v Civilni iniciativi za družino in pravice otrok v enem izmed sporočil, ki so nam jih poslali na uredništvo v zadnjem času. Nadaljujejo: "Problematično pa to lahko postane, ko se z davkoplačevalskim denarjem financira strukture, ki stojijo za promocijo določenih ideoloških zakonodajnih rešitev."

Sporočilo Civilne iniciative za družino in pravice otrok si lahko preberete tukaj.

V dokumentu navajajo, da je Mestna občina Ljubljana (MOL) v zadnjih treh letih "homoseksualnim organizacijam namenila vsaj 132.067 evrov davkoplačevalskega denarja. S tem denarjem so med drugim financirali kampanjo za sprejem družinskega zakonika in nestrpne transparente na Paradi ponosa." Pravijo še, da MOL "financira programe zagovornikov ideološko spornega družinskega zakonika v višini 59.200 evrov".

Trdijo še, da ameriška organizacija Astrea Lesbian Foundation for Justice sporno financira slovenske homoseksualne aktiviste in sprejem ideološko spornega družinskega zakonika. "Na kratko lahko spomnimo, da so za to prejeli že 58.500 ameriških dolarjev," pišejo ter dodajajo: "Prav tako pa se je v ta namen 'izkazal' ljubljanski župan Zoran Janković, ki jim je samo za to leto namenil 39.460 evrov davkoplačevalskega denarja." Leta 2009 so sicer na MOL homoseksualnim organizacijam namenili skoraj 48 tisoč evrov, leta 2008 pa 44.620 evrov.

V MOL sofinanciramo projekte in programe glede na njihovo kvaliteto in skrbimo za to, da sofinancirane aktivnosti na vseh razpisnih področjih sledijo zavzemanju za nenasilje, solidarnost do drugih, družbeno angažirano delovanje, socialno odgovorno delovanje, sprejemanje drugačnosti, medkulturno učenje, preprečevanje diskriminacije, usposabljanje za prostovoljno delo in samostojno odločanje.
MOL

Parada ponosa trn v peti
Moti jih, da je Društvo Parada Ponosa za Parado ponosa 2010 prejelo 2.880 evrov (98 točk od sto možnih), kot vsebinsko neustrezni pa so bili zavrnjeni projekti društva Humanitas, Unicefa, Društva za nenasilno komunikacijo in nekateri drugi.

Ali navedbe držijo, smo povprašali na MOL. Načelnica Oddelka za zdravje in socialno varstvo MOL Tilka Klančar in načelnica Oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje MU MOL Marija Fabčič sta odgovorili: "Znesek sofinanciranih programov, ki ga je MOL namenila za istospolno usmerjene v letu 2010 (Oddelek za zdravje in socialno varstvo in Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje MU MOL), je 64.580 evrov."

Ker je, kot pravita, "nestrpnost do istospolno usmerjenih pri nas, žal, še vedno vsakdanji pojav", se MOL za sofinanciranje programa za istospolno usmerjene odloča z namenom izboljšanja odnosov. "MOL podpira sprejem novega družinskega zakonika, ki bo osnova za enakopravno obravnavo vseh oblik družin in s tem seveda sleherne posameznice in posameznika," še pravita.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.