Slovenija
6514 ogledov

Motorista v osebno vozilo

motorist nesreča arhiv Žurnal24 Fotografija je simbolična.
En motorist se je v nesreči huje poškodoval.

Danes sta ob 16.40 na regionalni cesti med Postojno in Planino trčila osebno vozilo in motorist, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje. V nesreči je bila ena oseba telesno poškodovana.

Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje ter pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu do reševalnega vozila. Reševalci NMP Postojna so poškodovanca oskrbeli in prepeljala v UKC Ljubljana.

Že prej, ob 16 uri pa je na cesti Idrija–Godovič v občini Idrija motorist trčil v osebno vozilo in se huje poškodoval. Gasilci PGD Idrija so nudili pomoč reševalcev ZD Idrija, nevtralizirali razlite tekočine, odklopili akumulatorje vozil ter očistili cestišče.

Lepo vreme je na ceste že zvabilo prve motoriste. Ker so ceste na Severnem Primorskem, še posebej pa v Posočju, zelo nevarne, je tudi letos Policijska uprava Nova Gorica pripravila delavnico za varno vožnjo enoslednih vozil. Prva je bila danes v Novi Gorici, druga bo 20. aprila v Tolminu.

Na današnjem dogodku v Novi Gorici so poleg usposabljanja motoristov pripravili tudi druge zanimive aktivnosti, od tekmovanja s poganjalčki za najmlajše do turistične vožnje z motorji, so sporočili iz Policijske uprave Nova Gorica.

Odločitvi za tovrstno usposabljanje so botrovale številne prometne nesreče voznikov enoslednih vozil. V prometnih nesrečah je bilo lani udeleženih 75 voznikov enoslednih vozil. Zaradi posledic sta lani umrla dva voznika težjih motornih koles, leta 2017 eden, 14 je bilo hudo poškodovanih, leto prej 17, lahko poškodovanih pa 32 voznikov motornih koles, leta 2017 pa 31.

Med mopedisti je bil lani en voznik hudo poškodovan, leta 2017 pa štirje, osem pa lahko poškodovanih, leto prej 20. Hudo poškodovan je bil tudi voznik štirikolesnika.

Najpogostejši vzroki prometnih nesreč motoristov so bili neprilagojena hitrost, nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje, neupoštevanje pravil o prednosti, neustrezna varnostna razdalja in premiki z vozilom.

Policisti ob tem voznikom enoslednih motornih vozil svetujejo, da hitrost vožnje prilagodijo razmeram, stanju cest in svojim sposobnostim, uporabljajo ustrezno zaščitno opremo in se na vožnjo vedno odpravijo le v ustreznem psihofizičnem stanju. Obenem opozarjajo še, da je v spomladanskem času oziroma ob začetku motoristične sezone asfaltna površina na cestah še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, zaradi zime pa je lahko na vozišču veliko udarnih jam in peska.

Da bi bila motoristična sezona prijetna in varna, se morajo motoristi nanjo ustrezno pripraviti, temu pa sta namenjeni tudi obe usposabljanji.

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 12:36 25.marec 2019.

    Nočno cviljenje gum in hrumenje motorjev po Mariboru je stalnica od po mladi do jeseni ,po novem pa tudi pozimi kros motorji ,ki prihajajo iz smeri Papeške in Streliške proti pohorski vzpenjači . To so neregistrirani motorji ,ki jih vozijo ...prikaži več mulci brez izpita in izkušenj. Žal še nisem zasledil policijskega nadzora v Mariboru . Dokler mrtev ne obleži .....potem pa rišejo grafite po cestah .

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 22:53 24.marec 2019.

    Dober motorist,sej veste kaj sledi,kanede .................................

  • Lavdan 22:20 24.marec 2019.

    Začelo se je polaganje, a na žalost vsakemu ne uspe.