Slovenija
124874 ogledov

Motoristi so mu obnovili kmetijo, potem jih je nagnal

MK Divje buče Fecebook/MK Divje buče Tako so obnovili hišo.
Spor med lastnikom kmetije v Bučki n njenimi zdaj že nekdanjimi najemniki, motorističnim klubom Divje buče, bo epilog dobil na sodišču.

Pred skoraj natanko 12 leti, sredi julija 2011, je lastnik kmetije v Bučki, vasi v občini Škocjan na Dolenjskem, domačemu motorističnemu klubu (MK) Divje buče oddal zapuščeno kmetijo. "Pogodba je bila sklenjena za deset let, brez plačevanja najemnine, zato pa smo morali vzdrževati objekt. A vanj smo tudi veliko investirali, še lastnik nas je spodbujal k temu," smo izvedeli v motorističnem klubu.

Stanje domačije naj bi bilo milo rečeno slabo, "puščala je streha, vode in elektrike ni bilo, dostop je bil mogoč samo s traktorjem, tudi z motorji smo komaj prišli do tja".

Naredili stranišče

Motoristi so pojasnili, da so najprej s težko mehanizacijo uredili cesto, napeljali vodovod in elektriko, obnovili streho, strope, izolacijo, greznico in gank, vstavili nova okna in vrata, naredili stranišče, ki ga po njihovih besedah prej ni bilo, položili ploščice, v pritličju postavili šank. Ker hiša stoji na samem, so se tam lahko v miru družili in prirejali motoristična srečanja.

Toda predlani se je najemna pogodba iztekla in lastnik je ni hotel podaljšati, kar je seveda njegova pravica. "Bili smo šokirani," so povedali motoristi. "A mogli nismo nič, zato smo hoteli spakirati premične stvari, kozarce, mize – spodaj je bila tako rekoč gostilna – različno orodje. On pa nas je prek odvetnika obvestil, da ne smemo odnesti ničesar, ker da smo bili tam zastonj."

Zgradili novo brunarico

MK Bučke | Avtor: Facebook/ MK Divje buče Gradnja nove brunarice Facebook/ MK Divje buče
Dodajo še, da so se z lastnikom osem mesecev po preteku pogodbe glede na svoje investicije skušali dogovoriti za povračilo, sprejemljivo za obe strani: "Do zadnjega smo se hoteli izogniti sodišču."

Ker spora niso mogli mirno rešiti, je MK Divje buče nazadnje proti lastniku kmetije vložil tožbo za dobrih 28.000 evrov, na toliko je sodni cenilec ovrednotil investicijska vlaganja. Ta teden sta se obe strani srečali na pravdnem oddelku okrožnega sodišča v Krškem.

Sodnica je ugotovila, da ni sporno, koliko je bilo narejeno, zato pa, katera dela so spadala v redno vzdrževanje in katera so bila investicijski vložek.

Motoristi so nazadnje le vzeli s seboj mize, kozarce in orodje, šanka niso odmontirali. V Bučki so našli drugo zemljišče, na njem postavili brunarico in v začetku tega meseca z jubilejnim 10. moto srečanjem slovesno otvorili novi club house.

Na sodišču se bodo v prihodnje zvrstile priče, mnenje bo podal tudi izvedenec gradbene stroke. Naslednji narok je predviden za 11. september.

Komentarjev 23
  • kapibara1 10:22 01.julij 2023.

    Kmet bo tole spremenil v Turistično gostinsko pridobitno dejavnost.. ko mu pa po 2 letih zadeva zalaufa... naj se pa enmal mimo popeljejo, saj zadeva stoji na samem, motorji delajo pa na bencin ( pa ni treba čakat na 1. maj)

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:30 01.julij 2023.

    in kaj je pisalo v Najemni pogodbi ? pa ne da so fantje tako naivni ?

  • jakec1575 00:36 01.julij 2023.

    Sicer so bikerske skupine precej problematicne, ampak pomoje je tle dela z materialom vsaj za 100jurjev. Dobr jih je nategnil. Prostovoljne ure sodisce ne prizna.