Slovenija
33 ogledov

Možgani, scvrti 
od rabe mobitelov

Borut Hočevar (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Ko se bo našel kapitalski interes, nas bodo hitro prepričali, da je sevanje telefonov nevarno.

Za kar 40 odstotkov se poveča verjetnost, da boste zboleli za možganskim rakom, če deset let uporabljate mobilni telefon vsaj pol ure na dan.

Tako kažejo nekatere raziskave, vključene v dolgo pričakovano študijo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o posledicah mobilnega telefoniranja. Izsledki študije WHO so sicer bistveno manj radikalni. Glavno sporočilo je približno takšno: mobilni telefoni so lahko karcinogeni, ne podcenjujmo njihovih učinkov.

Hujše nevarnosti. Razmeroma milo opozorilo WHO nas zato ne bo odvrnilo od zdajšnjih telefonskih razvad. Še naprej bomo klepetali nebrzdano in neodgovorno. Naš strah pred sevanjem in elektronskim scvrtjem možganskih celic ne bo dosti večji, kot je bil doslej.

Marsikdo se bo tolažil, da na nas prežijo bistveno hujše bolezni in nevarnosti: kajenje, cestni promet, rakotvorne snovi v hrani, sedeč življenjski slog ... Temu ni mogoče oporekati. A dejstvo je, da v svetu ni močnega kapitalskega interesa, ki bi nas prepričeval o nevarnosti mobilne telefonije. Nihče ne najame agencij, ki bi nas premišljeno svarile pred telefonskim sevanjem. Nihče nas nanj ne opozarja tako odločno, kot so nas svarili pred prašičjo gripo ali sarsom. Pa čeprav sta bili našteti bolezni verjetno manj nevarni od telefonskega sevanja.

Ko se bo našel takšen kapitalski interes, nas bodo kmalu prepričali, da je telefonsko sevanje zelo nevarno. A za marsikoga bo takrat prepozno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.