Slovenija
14 ogledov

Možna hipoteka na blok 6

Teš 6 Gregor Katič
Energetika. Če bomo blok 6 gradili s hipoteko, bo dražji in zgrajen z zamudo.

Po novem bi lahko hidroelektrarne in termoelektrarne zastavili za pridobitev posojila, kar je zdaj prepovedano. Vlada je namreč potrdila spremembe energetskega zakona. Zaradi tega naj ne bi bila več potrebna državna poroštva za naložbe v energetiki. Zakon mora sicer sprejeti še parlament.

Bi lahko hipoteka na Termoelektrarno Šoštanj (Teš) rešila naložbo v blok 6, ki čaka na državno poroštvo? "To je ena od možnih rešitev, ki se odpira, če se odpovemo najugodnejšemu posojilu. O zastavi se še nismo pogovarjali z bankami, saj zakon še ni sprejet. Banke so se strinjale, da 400 milijonov evrov posodijo, če bodo zavarovani z državnim poroštvom. Za kakršnokoli drugačno rešitev bi bilo treba poseči v veljavne pogodbe," pojasnjuje direktor Teša Simon Tot.

Je rešitev, a dražja

"Poroštvo je naš prvi cilj, saj lahko le tako garantiramo stroške, ki so predvideni v noveliranem investicijskem programu, sprememba posojila pa bi prinesla višje stroške financiranja; poleg tega bi bilo treba prekiniti obstoječe pogodbe, kar bi prineslo nove stroške," nadaljuje Tot.

Denarja je še do polletja

Po neuradnih informacijah lahko Holding Slovenske elektrarne (HSE) gradnjo bloka 6 iz lastnih virov financira do polletja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.