Slovenija
17 ogledov

"Možna tudi združitev Zares in LDS"

Cveta Zalokar Oražem je nedavno izstopila iz stranke Zares. Če se v parlament, k Žurnal24 main
Poslanka Cveta Zalokar Oražem v pogovoru za tednik Reporter ocenjuje, da stranka Zares s predsednikom Gregorjem Golobičem nima prihodnosti.
Če se nekdo predstavlja kot visoko moralen, drugačen, čist, potem ljudje pričakujejo takšno ravnanje, sicer ni milosti in oproščanja.
Cveta Zalokar Oražem

Predvideva, da stranka ne bo zapustila vladne koalicije, pač pa se bo umaknil le Golobič, ki bo "po drugih poskušal uveljavljati svoj vpliv na vlado". Borut Pahor na mestu premierja pa po njenem ni prava rešitev.

Cveta Zalokar Oražem, ki je zapustila stranko Zares, pričakuje, da bo Golobič uresničil svojo napoved in odšel s položaja ministra za visoko šolstvo. Ob tem pa poudarja, da so bile v preteklosti boljše priložnosti za njegov odstop.

Golobič bi po njeni oceni moral odstopiti v času afere Ultra. Kot pravi, si na začetku ni nihče predstavljal, kakšne razsežnosti bo imela ta afera.

"Vse niti v LDS vlekel Golobič"
Ob tem poudarja, da je bil Golobič v preteklosti eden ključnih akterjev v celotnem času vladavine LDS. "Vse niti iz ozadja je vlekel Golobič in opravljal tudi umazano delo na celotnem področju – kadrovanje, gospodarstvo in drugod. Tam si je pridobil veliko sovražnikov in zamer, vsi ti so čakali, da dobijo možnost maščevanja."

Golobič bi se po njeni oceni moral umakniti tudi s položaja predsednika Zaresa, saj je stranka "ujetnica njegovega položaja in njegove nepriljubljenosti, zato preprosto nima prihodnosti z Golobičem kot predsednikom".

Na parlamentarnih volitvah bo Zares po oceni Zalokar Oražmove zelo težko prestopil parlamentarni prag.

Glede iskanja Golobičevega naslednika na čelu stranke Zalokarjeva opozarja tudi na možnost ponovne združitve LDS in Zaresa. A to se po njeni oceni lahko zgodi le pod pogojem, če oba predsednika zapustita svoji funkciji.

"Zares ne bo odšel iz koalicije"
Zalokar Oražmova še meni, da Zares ne bo odšel iz koalicije in ministrice iz vrst te stranke ne bodo sledile Golobiču. "Po mojem se to ne bo zgodilo, ker so interesi tako močni, da se bo umaknil samo predsednik in bo po drugih poskušal uveljavljati svoj vpliv na vlado," je dejala.

Poslanka v pogovoru tudi ocenjuje, da Pahor na mestu predsednika vlade ni dobra rešitev, ker izvršna oblast z nujnostjo vodenja in odločanja ni zanj. Zamenjava predsednika vlade bi bila po njeni oceni "dolgoročno pametna odločitev, edina rešitev za tako imenovano levico, a zahteva pogum".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.