Slovenija
21 ogledov

Možne celo redukcije vode

pšenica Nino Verdnik
Podtalnica. Kritično zmanjšanje vodnih virov. Poziv k varčevanju s pitno vodo.

“V skrajnem primeru bomo uvedli redukcijo vode,” je za Žurnal24 dejal Drago Šiftar, direktor javnega podjetja Vodovod Murska Sobota. V mestu je namreč najnižji vodostaj podtalnice v zadnjih osmih letih, zato so kapacitete vodnih virov na tem vodovodnem območju zmanjšane za vsaj 30 odstotkov.

“Ker je bilo v zadnjih petih mesecih bistveno manj padavin kot običajno, je količinsko stanje podzemnih voda predvsem na ravninskih peščeno-prodnih vodonosnikih, med katere spada tudi Mursko polje, zelo nizko,” je razložil Šiftar. Vse prebivalce Murske Sobote zato pozivajo k varčevanju z 
vodo.

Brez zalivanja trave ...

Do nadaljnjega so prepovedali zalivanje trave, pranje avtomobilov in polnjenje bazenov. “Upamo, da se bo stanje izboljšalo in bo padlo tudi kaj dežja. Če takšno varčevanje ne bo zadostovalo, bomo omejili tudi vodno oskrbo industrijskih obratov v Pomurju,” je sporočil 
direktor vodovoda.

Pšenice bo manj

Tudi pomurski kmetovalci opozarjajo na hudo sušo. “Na podlagi sedanje situacije bi lahko ocenili, da bo letina pšenice na tem območju slabša za vsaj 30 odstotkov,” je za Žurnal24 povedal Franc Kučan, podpredsednik Sindikata kmetov Slovenije, in dodal, da sicer zalivajo kakšne vrtnine, njiv pa ne. “Če bo redukcija, se to lahko negativno pozna pri živinoreji,” je opozoril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.