Slovenija
6 ogledov

Možne nevihte

Radarska slika padavin Arso
Vročinski val pomeni tudi vročinske nevihte, prve možne že danes, ponekod že močneje deževalo.

Po podatkih Agencije za okolje (Arso) so proti večeru že danes ponekod v ostrednji in zahodni Sloveniji možne posamezne nevihte. Podobno se nam obeta tudi jutri in v četrtek: popoldan bi lahko nastajale vročinske nevihte.

V petek in soboto bo sončno, vročina pa se bo stopnjevala. V prihodnjih dneh nas čaka drugi vročinski val letos, ogrelo naj bi se do 38 stopinj.

Zagorela transformatorska postaja

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje pa je zaradi udara strele zagorela  transformatorska postaja v Iški Loki v občini Ig. Na kraj dogodka so odšli gasilci PGD Iška Loka, dežurni delavci podjetja Elektro Ljubljana pa so s preklopom postajo izločili iz omrežja in pričeli s popravilom.

Zgorela tudi električni drog in smreka

Malo pred osmo uro zvečer pa je strela udarila tudi v drog električne napeljave v naselju Hudi Kot v občini Ribnica na Pohorju. Drog je popolnoma zgorel.

Že popoldan pa je zaradi udara strele zagorela smreka v naselju Ledinica v občini Žiri. Posredovali so gasilci PGD Dobračeva, požar pogasili in smreko požagali.

Poletje prinaša nevarnosti

Pravo vroče poletje pa je s seboj prineslo tudi nevarnosti. Predvsem na Primorskem tako zaradi suše in visokih temperatur velja velika nevarnost požarov v naravi.

Na merilnem mestu Otlica v Trnovskem gozdu pa so danes popoldan namerili koncentracijo ozona, ki je presegla opozorilno vrednost. Podatki veljajo za višje predele Primorske, povišano koncentracijo pa pričakujejo tudi v naslednjih dneh.

"Visoke koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporočamo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočamo, da se izogibajo naporov v času trajanja previsoke koncentracije," so zapisali na Arsu.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.