Slovenija
9 ogledov

Možno, da je šlo za dogovor

Nekdanji kriminalist dvomi. da bi se tožilstvo s Suljanovićem dogovorilo za mile Žurnal24 main
Drago Kos, nekdanji kriminalist, se je o predaji Seada Suljanovića slovenski policiji pogovarjal z Žurnalom24.

Po preverjanju smo ugotovili, da je osumljenec v primeru Global Sead Suljanović z očitno še veljavnimi dovoljenji kot tujec iz BiH pripotoval v Slovenijo. O tem, kako je to mogoče, v kakšnem primeru je to možno, je za Žurnal24 povedal nekdanji prvi kriminalist in vodja urada za preprečevanje korupcije Drago Kos.
"Suljanović pravzaprav vizuma ni potreboval, ker je vedel, da v tistem trenutku, ko se bo predal, nobenemu policistu vizum ne bo več pomemben. Možno je, da je šlo za kak dogovor med policijo in tožilstvom med državama, ampak to sodelovanje bi kvečjemu pozdravil," je dejal Kos.

Tudi če se ugotovi, da je šlo za birokratske nepravilnosti naših državnih organov pri postopkih proti osumljenemu?
Tako smo ga vsaj dobili nazaj. Če je obstajal dogovor, je normalno, da sta sodelovali policiji BiH in Slovenije, kar je pozitivno. Bistveno je, da je zdaj tu. Tožilstvo zanika, da bi se dogovarjalo z osumljenci. Ni nujno, da se z osumljenci pogaja. Vrsta stvari je, ki ljudem na begu grenijo življenje zaradi tega se odločijo, da se bodo predali. Suljanović je bil "zabetoniran" v Bosni, vedel je, da ga bi aretirali takoj, ko bi zapustil BiH. Kjerkoli bi ga aretirali, bi pristal v priporu in do izročitve Sloveniji bi preteklo kar nekaj časa. Tega se je očitno zavedal in to ni prijetno. Če so mu to samo pojasnili in če je normalen, je razumel, da lahko s predajo samo veliko pridobi.

 

Tožilstvo: Dogovora ni bilo

Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani trdi, da z osumljenim ni bil sklenjen nikakršen dogovor, ne neposredno ne s posredovanjem policije.


Mu je to lahko razložila policija ali kdo drug?
Ne bom rekel, da mu je to lahko povedala samo policija. Mu pa to zagotovo najbolj kvalificirano lahko pojasni policija. S tem ni nič narobe tako so ga vsaj dobili, drugače ga ne bi. Če so se res z njim dogovorili za predajo, bi to pozdravil. Vizuma ni potreboval: bosanski policisti so ga pustili na letalo, naši pa so ga počakali in "spakirali" v zapor.

Zakaj potem policija molči?

Ni nujno, da je to res. Mogoče se je sam spametoval.

Je možno, da se je vseeno dogovoril s tožilstvom?
Takšnega "kupčkanja" da bi se tožilstvo pogajalo z osumljencem v zameno za njegove izjave v našem sistemu ne poznamo. Prepričan sem, da v tej smeri ni šlo. Lahko pa bi mu tožilstvo razložilo, kakšne neprijetnosti ga čakajo, če bo mednarodna tiralica ostala. Ampak tudi to pozdravljam!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.