Slovenija
14 ogledov

Možnost, da NLB postane hranilnica

NLB Boštjan Tacol
Naša največja banka lahko zaradi politike postane hranilnica, pišejo Finance. Vredna je manj, kot smo dali za njene sanacije. Država je pri dokapitalizaciji stisnjena v kot.

Sedemindvajsetega oktobra bo skupščina odločala o dokapitalizaciji banke. Za zdaj še ni znano, ali jo bodo delničarji izglasovali, niti ne, kdo bo plačal delnice.

Po pisanju Financ obstaja več scenarijev.

Edini, ki bi lahko našo banko dokapitalizirali, belgijska bančno-zavarovalna skupina KBC, EBRD in finančni sklad Svetovne banke IFC, za delnico ponujajo 55,6 evra, kar je polovica manj, kot je bila marca pripravljena dati država.

Država znova dokapitalizira NLB

Drugi scenarij je po mnenju Financ, da država znova dokapitalizira NLB. Ta možnost namreč ni povsem izključena. Pred kratkim sprejeti rebalans proračuna zagotavlja 243 milijonov za povečanje kapitalskih naložb države v finančnih institucijah. O povečanju bi morala odločati evropska komisija, pri tem pa bi državno dokapitalizacijo prepoznala kot državno pomoč in banki naložila sanacijo. Sledila bi razdelitev banke, zmanjšanje tržnega deleža, verjetno tudi zahteva po prodaji hčerinskih družb v tujini. S tem pa bi se lahko povečal primanjkljaj državi.

NLB bo postala hranilnica

Tretji scenarij pa nalaga breme Banki Slovenije. Banka Slovenije namreč še ni odobrila podaljšanja roka dokapitalizacije. Če zahteva banke ne bi bila uslišana, bi ta upravi morala odvzeti licenco in v banki uvesti prisilno poravnavo. Še vedno bi bila težava denar. Lahko bi se zgodilo, da bi NLB ostala na ravni hranilnice, pišejo Finance.

Poziv EU

K čimprejšnji dokapitalizaciji poziva tudi EU. NLB je namreč marca za las prestala stresni test. Novi testi bodo junija 2012, in če ga takrat ne bi opravila, banka ne bi več dobila posojil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.