Slovenija
10 ogledov

"Možnost soglasja še za nekaj sprememb"

nova vlada 10-02-2012 Žurnal24 main
Ustavna komisija DZ je soglasno sklenila, da DZ začne postopek za spremembo ustave in vnos fiskalnega pravila, razlike so bile le glede hitrosti postopka in izvedbenih ukrepih. Ustanovili bodo novo strokovno skupino, poleg tega pa se kaže možnost soglasja še za nekaj sprememb, je povedal predsednik DZ Virant.

Ustavna komisija državnega zbora (DZ) je soglasno sklenila, da DZ začne postopek za spremembo 148. člena ustave, s katero se bo v temeljni pravni dokument vneslo fiskalno pravilo o uravnoteženem proračunu, po katerem morajo biti državni proračuni brez zadolževanja uravnoteženi ali v presežku. Člani so se strinjali, da je treba fiskalno pravilo uvesti, nekatere razlike so bile le glede hitrosti postopka in potrebe po jasnih izvedbenih ukrepih.

Vladni predlog spremembe ustave dovoljuje, da so proračuni tudi v primanjkljaju, kadar je to potrebno za odpravo večjih posledic naravnih nesreč ali drugih izjemnih okoliščin, ki imajo pomembne finančne posledice za državo. Tako nastali primanjkljaji pa se morajo pokriti s presežki drugih let.

Predlog spremembe ustave predvideva tudi sprejetje posebnega zakona, ki bo podrobneje opredelil izvedbo fiskalnega pravila, DZ pa ga bo moral tako kot ustavni zakon za spremembo ustave potrditi z dvotretjinsko večino.

Ustanovili bodo novo strokovno skupino

Ustavna komisija je sprejela še sklep o ustanovitvi strokovne skupine za spremembo 148. člena ustave, ki bo na podlagi sklepov ustavne komisije pripravila mnenje in stališča o predlogu za vnos fiskalnega pravila v ustavo in tudi osnutek predloga ustavnega zakona, ki ga bo sprejela komisija.

Jankovićevi: najprej preučimo vpliv na gospodarstvo

Pozitivna Slovenija (PS) podpira zapis fiskalnega pravila v ustavo, vendar želijo pred podanim soglasjem za spremembo ustave preučiti vpliv na gospodarstvo in zahtevajo projekcije za letos in naslednja štiri leta, je povedal predsednik PS Zoran Janković. O tem sta se na srečanju v začetku meseca tudi pogovarjala s premierjem Janezom Janšo.

"Danes gledamo samo eno stran bilance - kako se režejo stroški. To podpiramo pri stroških, ki niso potrebni. Vendar se s tem ne bo rešilo proračuna. Če ne bo novih delovnih mest, nove dodane vrednosti, država nima prihodnosti," je opozoril Janković.

"Možnost soglasja še za nekaj sprememb"

Po neformalnem sestanku predstavnikov parlamentarnih strank s predsednikom državnega zbora (DZ) Gregorjem Virantom je ta povedal, da se poleg zapisa zlatega fiskalnega pravila v ustavo kaže možnost soglasja še za nekaj sprememb ustave. Ustavno večino v DZ bi lahko dosegli tudi pri spremembah glede državnega sveta (DS), referendumske zakonodaje in razbremenitve ustavnega sodišča, meni Virant.

Referenduma ne bi več mogli predlagati poslanci

Referenduma bi denimo lahko predlagalo 40 tisoč volivcev, ne pa več poslanci, v igri pa je tudi kvorum oz. najmanjši potreben odstotek udeleženih volivcev za veljavnost referenduma. Verjetnost soglasja strank se kaže tudi pri ustavni spremembi, s katero bi razbremenili delo ustavnega sodišča, ki bi se tako osredotočilo na presojo ustavnosti zakonov in "ne na cel kup bagatelnih zadev, s katerimi se sedaj ukvarja". Na področju sodstva bi stranke lahko dosegle soglasje glede uvedbe poskusnega mandata za sodnike.

"Realna možnost za ukinitev državnega sveta"

Velika večina strank se strinja tudi s spremembami pri DS. Nekateri se zavzemajo za ukinitev, drugi za preoblikovanje, Virant pa ocenjuje, da obstaja realna možnost za ukinitev DS, ki mu mandat poteče konec leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.