Slovenija
35 ogledov

"Možnosti, da Sloveniji uspe brez pomoči, ni"

slovenski evrski kovanec Shutterstock
V ameriški centralni banki Federal Reserve (Fed) ne verjamejo več, da lahko Slovenija sama obvlada svoje finančne probleme. "Jasno je, da smo že prestopili Rubikon," je v intervjuju za APA ocenil slovenski finančnik v Fedu Egon Zakrajšek.

Egon Zakrajšek je v pogovoru izpostavil visok donos do dospetja na slovenske obveznice. Zato je le še "vprašanje mesecev", kdaj država ne bo več sposobna poplačati svojih dolgov, meni. "Možnost, da Sloveniji uspe brez mednarodne pomoči, je praktično nična," pravi.

Ne verjame v Šušteršičeve načrte

Po mnenju slovenskega ekonomista je edino odprto vprašanje to, ali bo Slovenija še pred prošnjo za pomoč začela izvajati reforme in si s tem zagotovila kredibilnost pred EU in Mednarodnim denarnim skladom (IMF). V tem primeru bi lahko sama nadzorovala vsaj tempo reformnega procesa. Če ne, se bo morala kot Grčija ukloniti diktatu "insolvenčnega upravitelja". "Možnost izbire še obstaja, a ne več dolgo."

Ekonomist tudi ne verjame v uspeh načrta finančnega ministra Janeza Šušteršiča, ki je za jesen napovedal izdajo dolarskih obveznic v vrednosti milijarde in pol. "Ne verjamem, da je mogoče doseči bolj ugodne obrestne mere (kot pri evrskih obveznicah)," pravi Zakrajšek in dodaja, da je pri dolarskih obveznicah prisotno še valutno tveganje. Strokovnjaki sicer naše kapitalske potrebe do konca leta 2013 ocenjujejo na 3,5 milijarde evrov.

Slovenske težave podobne drugim

Zakrajšek tudi ne razume osredotočenosti slovenske vlade na vpis fiskalnega pravila v ustavo. "Tudi če bi imeli namesto zlatega diamantno pravilo, to ne spremeni gospodarskega razvoja zadnjih 20 let, ki je državo pripeljal v brezno," pravi slovenski ekonomist.

Ocenil je, da so težave Slovenije v veliki meri podobne kot težave drugih problematičnih članic območja z evrom: pok nepremičninskega balona, nekonkurenčno gospodarstvo z visokim državnim deležem, tog trg dela, negativni demografski trendi in razdeljena politika.

Sanacija bančnega sektorja prioriteta

Po mnenju Zakrajška bi morala biti prioriteta slovenske vlade sanacija bančnega sektorja. "Tu se nam čas izteka." Zakrajšek se zavzema za popoln umik države iz bank, v kar pa zaradi političnih apetitov ne verjame. Nujna je tudi reforma togega trga dela, ki je "Ahilova peta slovenskega gospodarstva".

Zakrajšek medtem ni želel komentirati špekulacij, da bi lahko sam vodil slovensko tehnično vlado. Načeloma je mnenja, da bi bila tehnična vlada za mlado demokracijo, kot je Slovenija, "precej tragična". Takšna vlada je namreč "udarec za demokratični proces". Zato se Zakrajšek zavzema za to, da bi probleme reševali izvoljeni politiki.

Komentarjev 11
  • mukotrpni 09:15 05.september 2012.

    http://www.radio1.si/strani/Oddaje.aspx?ID=17920&LNK;=3podpora naših sosedov...

  • gec 20:17 04.september 2012.

    MIRKO,KOK TE PLAČUJEJO DA GNOJIŠ TU GOR????????????

  • gec 20:15 04.september 2012.

    TI SE POJDI POSVETOVAT NA STUDENEC,KER OČITNO TUDI TEGA NE VEŠ KATERE BARVE JE POSAMEZNI EKONOMIST...