Slovenija
1543 ogledov

Ekonomist Mrak o Janševem pismu: "Stališče preprosto ni v redu"

Denar, štetje denarja
Podobni situaciji smo bili priča leta 2011. Če težave ne bomo uspeli rešiti, bo to negativno vplivalo na nadaljnji razvoj EU, opozarja ekonomist Mojmir Mrak.

Ekonomist Mojmir Mrak je v pogovoru za TV Slovenija izrazil upanje, da stališče, ki ga je v pismu Bruslju zapisal slovenski premier Janez Janša, ni stališče Slovenije, "ker preprosto stališče ni v redu". "Kot je povedal predstavnik predsedujoče države Nemčije: danes imamo situacijo, da se pogovarjamo o novem odnosu med solidarnostjo in odgovornostjo. Ta finančni paket, o katerem so se dogovorili, dejansko predstavlja bistveno višjo stopnjo finančne solidarnosti med državami članicami Unije," je dejal Mrak. Poudaril je, da je je višja stopnja finančne solidarnosti povezana z višjo stopnjo odgovornosti na vseh straneh. 

Mrak ocenjuje, da je Unija na podobnem razpotju, kot je bila leta 2011, ko je grozil razpad evroobmočja. Posledice, v primeru neuspešnega reševanja problema, bodo izrazito negativne. "Spomnim se, da je bilo že spomladi govora o tem, ali je ta finančni paket pametno vezati na pogajanja o finančni perspektivi. To bi lahko naredili tudi z meddržavnim dogovorom. Če ti dve državi ne bosta želeli iti v to stvar, obstaja možnost, da se gre v separatni dogovor. To sicer ne bi bilo dobro, a mislim, da je vprašanje vladavine prava tako pomembno, da kompromis o tem, da tega pogoja ne bi bilo notri, za Evropsko unijo ne bi smel biti sprejemljiv," meni Mrak.

Slovenija lahko iz Bruslja prejme pet milijard evrov, od tega več kot polovico v obliki posojil. Nepovratna sredstva bodo pomagala reševati težave, s katerimi se država sooča, meni Mrak, medtem ko bo sredstva v obliki posojil treba vrniti, pri čemer pa ta posojila ne bodo bistveno bolj ugodna od drugih posojil. 

Kriza se po Mrakovem mnenju ne bo kmalu končala, zato je treba to upoštevati pri oblikovanju proračuna. Pomembno je tudi, kako se bodo sredstva porabila. "Izkušnje, ki smo jih imeli v prejšnjem desetletju s koriščenjem EU-sredstev, niso najboljše. Mi bomo več ali manj vse počrpali – ni pa tako jasno, ali smo počrpali za prave stvari. Pomembno je programiranje teh sredstev – ne le petih milijard, ampak tudi programiranje sredstev iz preostalih sedmih milijard iz večletnega finančnega okvirja. Mi velike slike o tem, kam naj bi Slovenija šla, preprosto nimamo. Tukaj lahko zato nastane precej težav," opozarja Mrak.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Micheal_Benson
    Micheal_Benson 21:27 21.november 2020.

    Hola, estoy feliz de anunciarle una verdadera compañía de préstamos de la que puede obtener un préstamo rápido, ofrecemos todo tipo de préstamos a nuestros clientes de confianza con una tasa de interés del 3%, contáctenos si necesita un préstamo. ...prikaži več Envíenos un correo electrónicos:Michealbensonloanagency@gmail.com,contacto@Michealbensonagency.com Formulario de solicitud de préstamo y devuélvalo,Visita nuestro sitio web:https://michealbensonagency.com/,Whatsapp:+593962046134. Nombre completo .....

  • Naklonsky 09:07 21.november 2020.

    Uh, izgleda da tale Mrak sploh ne pozna vsebine pisma - in ga komentira! Pa kaj RTV-ju ni jasno, da se kar naprej smešijo? Ha ha Mrak...

  • puelasedulaest 00:30 20.november 2020.

    Uf, zdaj pa Mrak ni več kredibilna oseba, ker je nasedel levim norčkom, ki nič ne razumejo. Merklova je priznala, da je Janša samo hotel nekak kompromis kar je tudi v interesu Nemčije, ki predseduje EU. Merklova jim je dala ...prikaži veča po riti in prav je tako, ker nič ne preberejo ampak samo na pamet nekaj tulijo!!!!!!