Slovenija
19 ogledov

Mrak: "Ljudje se ne zavedajo, kako zares gre"

Mojmir Mrak. Dejan Mijović
"Slovenija je ekonomija, ki ne deluje. Nismo sposobni sprejeti odločitev, za katere vsi vemo da so nujne," opozarja ekonomist Mojmir Mrak. V tem vidi tudi ključni razlog za zniževanje bonitetnih ocen.

"Nesprejemljivo je, da parlament postaja neka vmesna postaja na poti do referenduma. In to zunaj opazijo. Noben slovenski premier ne more dajati obljub, saj tudi sprejem v parlamentu ni garancija, da nek ukrep ne bo zavrnjen na referendumu," je v pogovoru za Val 202 povedal Mojmir Mrak.

"Slovenija je kot manjša država bolj občutljiva na zniževanje bonitet kot velike države," opozarja Mrak. "Ne samo, da bo denar postal dražji - lahko se celo zgodi, da ga ne bo," pravi, takrat se bo treba hitro prilagoditi in ne bo nobenih vprašanj okoli tega, ali je za sprejem reforme potreben referendum ali ne, "saj denarja preprosto ne bo," opozarja Mrak.

Aroganca, ki nas veliko stane

"Ljudje se ne zavedajo, da gre tako zares, kot dejansko gre," dodaja. Pokojninska reforma "zagotovo ni bila popolna, ampak naslednja bo morala biti bistveno bolj radikalna," pravi Mrak.

Opozoril je še, da bi se znotraj Evrope lahko bolj povezovali. Omenil je Višjegrajsko skupino, ki se je v času ustanavljanja nismo pridružili, sedaj pa tako Slovaški kot Češki in Poljski kaže bolje kot nam. "Imamo težavo s tem, da občasno mislimo da smo več, kot smo dejansko. In sedaj čutimo posledice," je še povedal Mrak.

Komentarjev 9
  • graff 08:10 10.oktober 2011.

    Gospod ekonomist Mrak;Najprej pomedite pred svojim pragom in se na ekonomskli fakulteti spravite končno v red. Vrsta vaših mož je 20 let vsiljevala in na vsak način hotela precepiti propadli ameriški kapitalizem na slovenska tla. Danes Slovenija kot pravite ...prikaži več ne deluje, v Ameriki pa se dogaja ljudstvo na največjih protikapitalističnih demonstracijah v zgodovini o čemer slovenski mediji skorajda ne poročajo.(cenzura)Za nameček, pa predavate vsak po svoje, Polanec trdi svojo plat, vi vidite drugače, Kovač in Tajnikar pametujeta po svoje, Šušteršič bi rezal v živo in kaj pride ven iz ekonomske fakultete, totalna zmešnjava v predstavi Križaniča.Slovenija je evropska država s stoletnimi tradicijami in vrednotami, ki ste jih v zagovarjanju globalizma in uničujočega kapitalizma pohodili, izničili če ne že celo popolnoma uničili.Sram vas je lahko.

  • privat 03:32 10.oktober 2011.

    stela to je le politika skorupiranih ljudi ,ki odgovornost in posledice prenašajo na tiste ,KI TEGA NE MOREJO PLAČATI!! Penzioniste in delavce!Oni nikoli ne bojo iskali resnične krivce ,da njim istavijo te račune! Zadeva je pa tako resna in ...prikaži več realna! Še najbolj žalostno pa je da ponujajo oni sami dve rešitve...Jankoviča in Janšo...kar pomeni ,da so se že odločili za kalaps...Potem se sprašujem ..ali ni to vse namerno??

  • stela 18:44 09.oktober 2011.

    in zdaj bo vsega kriva nesprejeta pokojninska reforma?!?! kaj pa tajkuni in podkupljeni voditelji bank, kii so dajali za slovenijo neugodne kredite????? pa da ti pade mrak na oči, no