Slovenija
23 ogledov

Mramor ne zaupa več vodstvu slabe banke

Dušan Mramor Anže Petkovšek
Minister za finance Dušan Mramor bo skupščini predlagal razrešitev predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga, ker mu ne zaupa več. Na temo delovanja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) zvečer tudi vrh koalicije.

"Izgubil sem zaupanje v glavnega neizvršnega direktorja DUTB, ker me je s svojimi informacijami zavajal, ker so bili dogodki drugačni, kot jih je navajal, zamolčano mi je bilo tudi plačilo za nazaj," je povedal Mramor.

Mramor je spomnil na marca letos sprejeto novo politiko prejemkov DUTB, ki je bistveno znižala plače vodilnih, torej izvršnih in neizvršnih direktorjev. Po uvedbo nove politike prejemkov je minister zahteval spremembo pogodb in, kot je dejal, dobil zagotovilo, da bo to narejeno.

Minister trikrat zahteval pojasnila

Po prvem preverjanju je Mramor ugotovil, da pogodbe niso v popolnosti usklajene z novo politiko prejemkov, čeprav je s strani DUTB dobil zagotovilo, da so zadeve uredili z aneksi. Minister je nato še dvakrat zahteval spremembe osnovnih pogodb in ko te še vedno niso bile sprejete in podpisane v skladu z novo politiko prejemkov, znova posredoval in dobil enako zagotovilo.

Mramor je nato od DUTB zahteval podatke, jih preučil in ugotovil, da plačila niso skladna z novo politiko prejemkov v slabi banki. Zato bo zdaj zahteval razrešitev Nyberga, ki je kot predsednik upravnega odbora DUTB zadolžen za sklepanje pogodb.

V upravnem odboru medtem ostajajo trije neizvršni direktorji, ki jih je vlada imenovala marca letos - Marko Simoneti, Imre Balogh in Janez Širovnik. "Zaenkrat bodo v odboru trije člani, ki bodo med sabo izbrali svojega predsednika," je dejal Mramor. Vladi pa bodo v najkrajšem možnem času podali predlog za imenovanje novega neizvršnega direktorja, je dodal.

Glede odpravnin je minister povedal, da po pogodbah, ki jih je videl, te neizvršnim direktorjem DUTB ne pripadajo. "Je pa to relevantno vprašanje, saj so pravico do odpravnine predvidevale prvotne pogodbe, čeprav je takrat veljavna politika prejemkov ni določala. Zato sem že pred marcem zahteval uskladitev, ki se je izvedla," je dejal.

Židan in Erjavec bi odslovila vse

V DeSUS po navedbah Karla Erjavca Mramorjev predlog podpirajo, po njihovem mnenju pa bi morali iz vodstva DUTB oditi vsi, ki še niso bili razrešeni. Sicer napoveduje težave v koaliciji.

Tudi predsednik SD Dejan Židan je danes poudaril, da je vodstvo DUTB izgubilo zaupanje, zato bi bila edina prava pot njihov odstop v celoti. Če se to ne bi zgodilo, bo SD na koaliciji predlagala razrešitev, je napovedal in dodal, da bi od novega vodstva pričakoval zlasti več transparentnosti.

Nyberg trdi: Nič nismo naredili narobe

Predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nyberg je v četrtek zatrdil, da so vodilni v slabi banki vseskozi prejemali plače skladno z obstoječimi politikami in pogodbami.

Po uveljavitvi nove politike prejemkov se je marca z aneksom znižala tudi plača glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Manssona, nagrada pa mu je bila izplačana za nazaj.

S finančnega ministrstva so nato sporočili, da je Mramor v sredo z vodstvom DUTB pretresal plačno politiko DUTB in prejemke vodilnih. Ob pregledu podatkov se je pojavil dvom o skladnosti nekaterih izplačil, kot so potni stroški, s politiko prejemkov, zato je ministrstvo od DUTB zahtevalo dodatna pojasnila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • s.i.k. 14:42 03.oktober 2015.

    .hudo. jest že slabiBanki nism ; že pred tem pa tudi Nobeni ban ki NE

  • macola 22:17 02.oktober 2015.

    "Br....amor"....jest teb tud že dolgo ne zaupam več!

  • jankop 15:56 02.oktober 2015.

    Mramor jaz sem boljši od tebe ker jim nisem zaupal že od prvega dneva.torej greva zamenjat stolček in seveda plačo.