Slovenija
25 ogledov

Mramor ponovil prisego

Dušan Mramor Anže Petkovšek
Finančni minister Dušan Mramor je ob izvolitvi iz besedila prisege izpustil tri besede, na kar so opozorili v SDS.

Po mnenju zakonodajnopravne službe državnega zbora ponovitev z ustavnopravnega vidika ne bi bila potrebna, a je predsednik DZ Milan Brglez Mramorja kljub temu pozval k ponovitvi.

Kot je pred današnjo prisego pojasnil Brglez, ima ponovni izrek prisege le simbolni pomen opravičila za nehoteni spodrsljaj.

Prisega, ki jo izrečejo ministri po imenovanju, je zapisana v ustavi in se glasi: "Prisegam, da bom spoštoval ustavni red, da bom ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije." Mramor pa je v svoji prisegi izpustil besede "da bom ravnal". V SDS so zato razumeli, da je Mramor prisegel, da bo "spoštoval ustavni red po svoji vesti". Mramor se je s tem dejanjem postavil nad ustavo, so navedli v dopisu predsedniku DZ in ga pozvali, naj Mramor prisego ponovi.

"Izostanek besed vsebine ne spreminja"

Iz posnetka Mramorjeve prisege na dan izvolitve je sicer razvidno, da je minister ob branju besedila res izpustil omenjene besede, vendar je za besedno zvezo "spoštoval ustavni red" naredil premor, nato pa nadaljeval, da bo "po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije".

V mnenju zakonodajnopravne službe DZ, za katerega je prosil Brglez, je zapisano, da je ob primerjavi ustavno določenega besedila prisege in besedila, ki ga je izrekel Mramor, mogoče ugotoviti, da izostanek navedenih treh besed bistveno ne spreminja vsebine in pomena. Zato je po mnenju službe mogoče šteti, da se je Mramor zavezal vrednostnim merilom in načelom, kot jih določa ustavno besedilo prisege in po katerih naj se pri izvrševanju svojih pristojnosti tudi ravna.

Komentarjev 1
  • Avatar skeptik
    skeptik 12:37 30.september 2014.

    tile SDSovci so res strokovnjaki za metanje časa skozi zaprto okno. V SLO res nimamo bolj realnih problemov, kot so tile bebasti formalizmi, ki v ničemer ne dvigujejo življanjske ravni in standarda.... Nehajte se delati norca iz ljudi.