Slovenija
45 ogledov

Mraz in huda stiska

ljubljana 17.11.11, brezdomec, brezdomci, podhod Kongresni trg, speci brezdomec Anže Petkovšek
Brezdomci. Premalo postelj za vse.

"Zdaj, ko je stisnil mraz in zapadel sneg, imamo še več povpraševanja po prostih mestih," je za Žurnal24 dejal Ljubo Gagič, vodja mariborskega zavetišča za brezdomce na Ruški cesti, ki spada pod Center za socialno delo (CSD) Maribor.

Potrebovali bi več postelj

Zasedenih imajo vseh 25 postelj, želijo pa si, da bi jih imeli vsaj še šest. "Socialna stiska v Mariboru je vse hujša, in to se v našem centru pozna vsak mesec bolj," je povedal Jožef Tivadar, direktor CSD Maribor. Po ocenah Gagiča je v Mariboru okoli 150 brezdomcev. Tiste, ki ne dobijo mesta v njihovem centru, napotijo v zavetišče odprtega tipa Nadškofijske karitas Maribor, kjer je na voljo 40 postelj za brezdomce, nekaj pa si jih poišče zavetje drugje. "Brezdomci se veliko zadržujejo na avtobusni postaji, kjer je toplo, ali pa se na kratko pogrejejo v kakšnem večjem centru," je dodal Gagič.

V Ljubljani okoli tisoč

V Ljubljani je zavetišč, v katerih si lahko brezdomci zagotovijo prenočišče, hrano in oblačila ter poskrbijo za osnovno higieno, več kot v Mariboru. Nuša Zavašnik, prostovoljka v dnevnem centru Vincencijeve zveze dobrote, je pojasnila, da je kljub snegu podobno povpraševanje kot konec leta. "Število brezdomcev vsekakor narašča. Skozi vse leto sprejmemo okoli 600 ljudi. Koliko je brezdomcev v Ljubljani, bi težko ocenila, približno do tisoč," je dodala Zavašnikova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.