Slovenija
27 ogledov

Mrtev že deset let, na papirju še živi

V KDD v evidenci ne vodijo vrednostnih papirjev, zato ne vedo, koliko so vredne Žurnal24 main
Avtomatizacija. KDD o stanju na delniškem računu obvešča tudi mrtve.

Smrt. Že več kot deset let po moževi smrti Centralna klirinško depotna družba (KDD) na njegovo ime še vedno pošilja izpiske o vrednostnih papirjih, nam je potožila bralka. Meni, da jo s tem po nepotrebnem vznemirjajo.

Lastniki so – mrtvi ali živi
“Vrednostni papirji ostanejo na računu pokojnega imetnika, vse dokler na podlagi sodnega sklepa o dedovanju ne prejmemo zahteve za prenos. Če KDD zahteve ne prejme – če dedič denimo presodi, da se mu prenos ne izplača, oziroma prenosa ne želi –, delnice ostanejo na računu pokojnega imetnika,” pojasnjujejo v KDD. Prenos vrednostnih papirjev na dediča sicer stane 9,18 evra in ni odvisen od števila ali vrednosti vrednostnih papirjev.

Kriva je avtomatizacija
Žena pokojnega je prenos delnic opravila že leta 2006. Ker pa so bili dediči štirje (vključno z ženo) in ker drugi prenosa delnic niso opravili (pozneje so tudi drugi dediči preminili), se te še vedno vodijo na pokojnikovo ime. “Zaradi avtomatičnega pošiljanja letnih izpiskov je bil na njegovo ime poslan tudi letni izpisek stanja,” nam zaupajo in razložijo, da bo to od 1. januarja prihodnje leto drugače, saj bo na voljo več možnosti za prevzem letnega izpiska stanja: “Ne bo neljubih dogodkov, da bi bil izpis stanja poslan tudi pokojnim imetnikom.” Na vprašanje, koliko pokojnikov obveščajo o stanju na računu, pri KDD odgovarjajo: “Podatkov o tem nimamo na voljo.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.