Slovenija
8469 ogledov

Mrtvo pijan tovornjakar ustavil sredi dolenjske AC, sledilo je tole ...

Avtocesta ponoči Profimedias
Eden od prejemnikov medalj policije za požrtvovalnost je tudi Dejan Kovačević, ki je s pogumnim dejanjem preprečil morebitno prometno nesrečo oziroma verižno trčenje tragičnih posledic.

Da narediš nekaj izjemnega in nekomu rešiš življenje, ni potrebna uniforma. No, vsaj ne tista, ki jo imate v mislih vi. Včasih je dovolj že velika mera poguma. To je dokazal tudi Dejan Kovačević, eden izmed prejemnikov medalje za požrtvovalnost, ki so jih podeljevali prejšnji teden na Policijski akademiji v Tacnu.

Prebivalec Cerkelj ob Krki po poklicu izvajalec zimskih del na počivališčih, se je v službenem času 19. novembra nahajal na avtocestnem postajališču, kjer je bil priča nenavadnemu dogodku.

Na voznem in deloma prehitevalnem pasu dolenjske avtoceste je opazil stoječe tovorno vozilo. Ne da bi okleval, se je odločil posredovati. "Bilo je zelo pestro, nisem veliko premišljeval, kaj se mi lahko zgodi. Naredil sem, kar se mi je zdelo, da moram storiti. Pripravljen sem bil pomagati," se ključnih trenutkov spominja Kovačević.

Tudi mobilni telefon je v prometu lahko koristen

Stekel je do tovornega vozila, se povzpel do kabine, kjer je zagledal zmedenega in neprisebnega voznika, vklopil vse štiri smernike in s tem na nevarnost opozoril ostale udeležence v prometu ter o dogodku obvestil policijo. Od njih je izvedel, da je patrulja že na poti, ker pa je menil, da bi se do takrat lahko marsikaj zgodilo, je nagonsko zagrabil prvo stvar, ki jo je imel pri roki: mobilni telefon.

Delovna obleka mu je omogočila hitro reagiranje

Oblečen v delovno obleko, ki je med drugim vključevala tudi odsevni jopič, je stopil za ograjo med voznima pasovoma in s tem tudi sebe spravil v tvegan položaj. Na telefonu je vklopil lučko in z mahanjem na nevarnost opozarjal ostale voznike, dokler na prizorišče niso prispeli policisti.

Občan Dejan Kovačević | Avtor: Saša Despot podelitev medalj policije za hrabrost in požrtvovalnost policistom in občanom, ki so v najrazličnejših okoliščinah pomagali reševati življenja ljudi Saša Despot
Ko je policijska enota prispela na kraj dogajanja, jim je Kovačević neodgovornega voznika tovornjaka še pomagal izvleči iz vozila, nato pa se umaknil in delo prepustil strokovnjakom.

Reševalci so ugotovili, da je bil voznik tovornjaka pijan, česar v navalu adrenalina Kovačević ni opazil. "Nisem vedel, da je bil voznik pod vplivom alkohola, saj nisem zasledil vonja po alkoholu. Šele sedaj se zavedam, da bi me tudi on lahko napadel. Nikoli ne veš, kakšni utegnejo biti prvi stiki z ljudmi pod vplivom," nam je povedal. A tudi če bi se voznik obnašal nasilno, ne bi ravnal drugače. "Enako bi se odločil, če bi se moral še enkrat, saj sem tak človek, ki sem vedno pripravljen priskočiti na pomoč," svojih dejanj ne obžaluje Kovačević.

"Pet minut slave" mu je prineslo medaljo

Dogodka se nagrajenec medalje s strani policije ne spominja ravno pogosto. "Pogovor s prijatelji kdaj nanese tudi na omenjen dogodek, vendar je mojih pet minut slave sedaj že minilo," v smehu sklene Kovačević.

A s tem se gotovo ne bi strinjali posamezniki, ki jim je pogumni Kovačević tistega večera morda rešil življenje. Veliko se jih je namreč odzvalo tako v medijih kot tudi na družbenih omrežjih, kjer so dejali, da so se po njegovi zaslugi v tem času varno peljali mimo. Zahvale pa prejemnik medalje ni prejel od krivca nevarnega dogodka, s katerim se od takrat ni slišal.

Komentarjev 3
  • dusko89 08:43 25.december 2018.

    DRŽAVA IN VLADA PODPIRATA LOBIJE. ŽE ZDAVNAJ BI MORALU TOVORNJAKE SPRAVITI NA TIRE. KDAJ NAM BIDO NALILI ČISTEGA VINA. TO JE KRIMINAL. DELAJO PA PROTIHRUPNE OGRAJE?!

  • ECKING 14:13 24.december 2018.

    TOVORNJAKARJI MORLICI SLOVNEKSEGA NARODA NA AVTOCESTAH!!! VSE TOVORNJAKE NA VAGONE!!!

  • jakec1575 08:15 24.december 2018.

    nekdo, ki je resil zivljenja. Upam, da so unemu nabili par jurjev kazni. Zasluzil si je namrec batine. Veliko batin. Ker tak lolek ne razume drugega.