Slovenija
79 ogledov

Mrzle kopalne vode naj bi se ogrele

Čukovo barje. Iztok Golob
Ves julij je bil zaradi nižjih temperatur rek in jezer za kopanje manj primeren, kot je običajno v tem času, izjemi sta morje in Blejsko jezero. Voda pa naj bi se ogrela.

Nizke temperature prejšnjega meseca in rekordna količina padavin so vplivali tudi na temperaturo slovenskih rekah, jezer in morja.

Na agenciji za okolje (Arso) ugotavljajo, da večina povprečnih dnevnih temperatur rek ni presegla 18 stopinj Celzija, kaj šele 20 stopinj Celzija. Reke so imele tako povprečno mesečno temperaturo nižjo za dve do tri stopinje Celzija. Izjema so zgolj nekatere alpske reke, ki pa niso prav primerne za kopanje: Mura, Drava, Sava pri Radovljici, Savinja pri Laškem.

Temperaturo nad 18 stopinj Celzija so v teh dneh julija presegle zgolj reke na jugovzhodu, pa še te le za nekaj dni: Kolpa, Krka ter Savinja in Sava v spodnjem toku. Znana kopalna reka Nadiža je imela povprečne dnevne do 18 stopinj Celzija.

Kopanje znosno le v morju in na Bledu

Tudi obe največji alpski jezeri, Bohinjsko in Blejsko, sta julija imeli temperature vode pod obdobnim povprečjem. Blejsko je bilo hladnejše za pol stopinje, Bohinjsko pa 2,5 stopinje Celzija. Kljub temu Blejsko jezero s trenutno 22 stopinjami Celzija spada med toplejše kopalne vode.

Na Arsu še ugotavljajo, da je temperatura morja s 25 stopinjami Celzija podobna dolgoletnemu povprečju, tako da je morje izmed vseh voda najprimernejše za kopanje, kljub vsemu pa je bilo konec meseca hladnejše kot je bilo lani.

Voda pa naj bi se v naslednjih sončnih dneh ogrela, tako da se lahko ob ugodnem vremenu nadejamo prijetnejših kopalnih temperatur vode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.