Slovenija
9 ogledov

Mrzlo vreme mori drevje

cvetoče češnje Shutterstock
Prve ocene posledic temperatur pod ničlo bodo podane v kratkem. Namreč, nekatere sadne vrste so začele zaradi toplega vremena cveteti, potem pa je ponekod pritisnil mraz. Koliko bo poleg suše tudi to prizadelo sadjarje?

Te dni se je spet ohladilo, potem ko so zaradi toplih temperatur vsaj deset dni prej začele cveteti nekatere sadne vrste, ki običajno zacvetijo kasneje, so nam pojasnili na Agenciji RS za okolje (Arso). "Zaprti brsti tik pred cvetenjem do neke mere še prenesejo temperature do –5 stopinj Celzija," so zapisali na Arsu, "za kasnejše razvojne faze pa so lahko usodne temperature okoli –3 stopinje. Najobčutljivejši so komaj dobro oplojeni mladi plodiči, ki jih lahko uničijo že temperature pod –1 stopinjo."

Škodo še preučujejo

"Prve ocene bodo po natančnih terenskih ogledih tekom dneva ali jutri podale svetovalne službe," je pojasnila Andreja Sušnik z oddelka za agrometeorologijo na Arsu. Povsod tam, kjer so mejne nizke temperature zraka sovpadale s cvetenjem sadnih vrst in brstenjem vinske trte, obstaja velika nevarnost, da so brsti vsaj deloma poškodovani. Sicer je cvetenje večine sadnih rastlin postopno in zelo sortno ter vrstno specifično, zato je lahko tudi stopnja poškodovanosti raznolika.

Kjer so bile temperature zraka nižje, je nevarnost poškodb večja. "Po nižinah je bila temperatura v glavnem 3 ali 4 stopinje Celzija na višini dveh metrov, pri tleh pa v precejšnjem delu Slovenije 7. Pri tleh je namreč hladneje kot na dveh metrih," je povedal dežurni meteorolog Brane Gregorčič. Sicer bo teden precej bolj v skladu z dolgoletnim povprečjem, tudi dežja bo kar nekaj, je že včeraj napovedal vremenoslovec Andrej Velkavrh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.