Slovenija
49 ogledov

MŠŠ: Ni šlo za korupcijo

Alenka Kovšca (Foto: Valda) Žurnal24 main
Protikorupcijska komisija ugotavlja, da je šlo v primeru državne sekretarke na šolskem ministrstvu in direktorju direktorata za vrtce glede zaposlitve za korupcijo. MŠŠ: Ni šlo za koruptivno dejanje.

Preden je postala državna sekretarka na šolskem ministrstvu, je bila Alenka Kovšca ravnateljica osnovne šole v Piranu. Leta 2008 je predlagala sporazumno prekinitev pogodbenega razmerja, ker je postala sekretarka, kar je svet osnovne šole sprejel, nato pa je sprejel še sklep, da ima po koncu mandata sekretarke pravico do ponovne zaposlitve na šoli.

Protikorupcijska komisija Draga Kosa ugotavlja, da takšen dogovor ustreza definiciji korupcije.

Po zakonodaji ima Kovšca res pravico, da se vrne na šolo, vendar le, če ima ta prosto delovno mesto. Če ga ni, ima vsak državni sekretar po prenehanju mandata pravico do nadomestila osebnega dohodka za največ tri mesece, bivšemu delodajalcu pa ga ni treba zaposliti.

Podobna zgodba se je ponovila tudi pri generalnem direktorju direktorata za vrtce in osnovno šolo Borisu Černilcu.

Ta je bil pred zaposlitvijo na šolskem ministrstvu ravnatelj osnovne šole v Naklem. Leta 2009 je predlagal sporazumno prekinitev, svet šole jo je sprejel, a znova z dodatkom, da ima pravico do ponovne zaposlitve po prenehanju mandata na šolskem ministrstvu. Kot razlog je svet protikorupcijski komisiji navedel: "Ta sklep naj bi bil posledica čustvene reakcije ob odhodu ravnatelja in nezavezujoč za šolo."

Tudi v tem primeru ravnanje ustreza definiciji korupcije, ugotavlja komisija, saj "bivši ravnatelj po prenehanju delovnega razmerja v osnovni šoli ni nastopil funkcije, ki bi mu skladno z veljavno zakonodajo omogočala pravico do vrnitve na delovno mesto po prenehanju mandata".

MŠŠ: Ni šlo za korupcijo
Na ministrstvu za šolstvo in šport stališča protikorupcijske komisije niso prejeli. Na spletni strani protikorupcijske komisije je ministrstvo pregledalo načelno mnenje št. 200, ki obravnava predmetno zadevo. Iz načelnega mnenja ne izhaja, da dogovor, ki je bil sklenjen med prejšnjim delodajalcem in omenjenima osebama, ustreza definiciji korupcije, pač pa izhaja, da ravnanje odgovornih oseb obeh Svetov predstavlja kršitev dolžnega ravnanja, ker sta omogočila bivšima ravnateljema pričakovano korist, kar ustreza definiciji korupcije po 3. alineji 2. člena ZPKor, je sporočil tiskovni predstavnik ministrstva Sebastijan Magdič.

"Ne gre spregledati, da so načelna mnenja, kot to izhaja iz obrazložitve mnenja, le neobvezne smernice, po katerih lahko nedoločeno število nedoločenih subjektov prostovoljno usmerja svoje vedenje in ravnanje, da se na ta način izognejo tveganjem korupcije. V konkretnem primeru državna sekretarka Alenka Kovšca in Boris Černilec nista ravnala koruptivno niti nista osumljena korupcije," še menijo na ministrstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.