Slovenija
46 ogledov

"Mučenci" živijo šest let manj kot ženske

moški čiščenje gospodinjsko opravilo Shutterstock
Dan mučencev, 10. marec, so si moški izbrali za svoj dan kot šaljivo protiutež mednarodnemu dnevu žensk, 8. marcu.

Deček, rojen v Sloveniji v letu 2014, lahko pričakuje 78 let življenja, kar je v primerjavi z deklico šest let manj.

Povprečna starost moških sredi leta 2015 je bila 41,1 leta, kar je tri leta manj od povprečne starosti žensk.

Povprečna velikost in teža

Povprečen moški v višino meri 178 centimetrov, njegova povprečna teža pa je 85 kilogramov. 

Normalno hranjenih je le 36 odstotkov in polovica žensk, bistveno več moških kot ženske je tudi čezmerno hranjenih in debelih, kar dve tretjini, žensk pa manj kot pol. Tudi kadi več moških kot žensk.

Statistika moški ženske | Avtor: statistični urad statistični urad

Moški se upokojijo dve leti kasneje kot ženske. Njihova pokojnina je višja, a povprečno umrejo prej in tako tudi pokojnino prejemajo manj časa. Najpogostejši vzrok smrti v lanskem letu je bil pri moških pljučni rak, pri ženskah pa odpoved srca.

V Sloveniji je višje in visoko izobraženih manj moških kot žensk, a v povprečju zaslužijo na mesec približno 90 evrov več kot ženske. Povprečno so tri leta mlajši od žensk, a s svojim življenjem na splošno manj zadovoljni kot ženske.

Najbolj priljubljeno fantovsko ime je Luka, med odraslimi in starejšimi pa je še vedno najpogostejše ime Franc, je navedel državni statistični urad.

 

Komentarjev 1
  • malonaokoli 08:42 10.marec 2016.

    če bi "mučenci" malo ustavili svoje kojne, bi tudi energijo imeli za dlje časa, tako pa, eni se nažirajo do onemoglosti, drugi se izčrpavajo v telovadnicah...lenoba ali ego jih uničuje ..vsaka mašina ima rok trajanja, fantje mislijo da so pa ...prikaži več neuničljivi posebno tisti 40-60 in čez, eni komaj čakajo na velik obrok in kavč, drugi iz pisarne direkt na kolo ali v fitnes tam pa do daske...ko bi manj agresivno izčrpavali oboji svoje telo bi tudi urca tik-takala dlje brez medicine in kemije.