Slovenija
68 ogledov

"Mučijo in predozirajo jih"

slovenija 19.12.13. psiheatrija, psiheatricna bolnisnica, maribor, foto: nino ve Nino Verdnik
UKC Maribor. Ovadba zoper domnevne nepravilnosti na oddelku psihiatrije.

Paciente na oddelku za forenzično psihiatrijo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor (UKCM) mučijo in jih predozirajo z zdravili, pravi Brigita Silvia Horvat, mama enega od pacientov. "V nedeljo so sina predozirali, a so trdili, da ni nič. Poklicala sem jih in želela sina na telefon, vendar sem z njim lahko govorila šele čez eno uro. Govoril je zelo težko in nepovezano. Odkar pa vedo, da sem podala ovadbo, ni več tako močno zadrogiran," dodaja Horvatova. Pravi še, da so njenega sina po tem, ko se je obrnila na medije, začeli zastraševati, "da ga ne bodo spustili domov čez konec tedna, če bo kaj povedala". S pacienti pa naj bi telesno obračunavali pravosodni policisti in zdravstveni tehniki na oddelku za forenzično psihiatrijo.

UKCM brez komentarja

Horvatova je zoper zaposlene in vodstvo javnega zdravstvenega zavoda vložila ovadbo. Na Policijski upravi Maribor to potrjujejo, vendar ovadbo še vedno proučujejo in bodo ustrezno ukrepali šele po tem.

V UKCM odgovarjajo, da so za domnevne nepravilnosti izvedeli prek medijev in da od organov pregona zaenkrat niso izvedeli ničesar. Bodo pa zadevo proučili. "Preostalih navedb, ki so kar ostre, za zdaj ne moremo komentirati," dodajajo na UKCM. Ob tem zatrjujejo, da podobnih nepravilnosti v preteklosti niso zaznali.

Vse mora biti sporočeno

Frančišek Verk, predsednik Sindikata državnih organov Slovenije in nekdanji pravosodni policist, poudarja, da morajo policisti o vsakem izrednem dogodku v zaporu poročati nadrejenim.

Tudi vsaka uklenitev in uporaba strokovnih udarcev bi morali biti sporočeni. Verk dodaja, da je oddelek forenzične psihiatrije pod pristojnostjo bolnišnice in da ta verjetno ne bi dovolila prekoračitve pooblastil policistov.

"Se pa v zaporih velikokrat uporabljajo precej visoki odmerki pomirjeval, ker nekateri ne morejo spati, tako da nekateri velik del zaporne kazni kar prespijo," pojasnjuje Verk.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.