Slovenija
21 ogledov

Mufti: Zdaj je čas za dejanja

Džamija v Istanbulu ima podobno zasnovo, kot jo bo imela v Ljubljani (slika je s Žurnal24 main
Po štiridesetih letih se končno obeta začetek gradnje džamije. Po muftijevih besedah je zdaj prišel čas za dejanja.

Gradnja džamije in islamskega centra na križišču Kurilniške in Parmove ulice bo mogoča že naslednje leto. Alenka Pavlin z oddelka za urejanje prostora mestne uprave Mestne občine Ljubljana je povedala, da bo občinski prostorski načrt, ki je potreben, da bi se k projektu pristopilo z arhitekturne strani, v mestnem svetu sprejet še pred koncem letošnjega leta. Sledil bo arhitekturni natečaj za gradnjo objektov v sklopu džamije in islamskega centra ter za izbor izvajalcev.

Spoštovanje pravic
Da je država ločena od verskih skupnosti, da so verske skupnosti enakopravne in da mora biti njihovo delovanje svobodno, je zapisano v sedmem členu ustave. Pripadniki islamske veroizpovedi vsekakor spadajo med bolj potrpežljive državljane Republike Slovenije, saj na uresničitev svoje z ustavo določene pravice do svobodnega izražanja vere čakajo že vse od leta 1970. Druge verske skupnosti so v teh letih zasnovale, zgradile ali obnovile več verskih in kulturnih objektov, islamska verska skupnost pa do danes še ni dobila priložnosti, da bi zgradila objekt, v katerem bi lahko opravljala svoje verske, kulturne in izobraževalne dejavnosti.

MOL pozitivna
"Svoj prispevek k reševanju vprašanja gradnje džamije je v prejšnjem mandatu dala nekdanja županja Danica Simšič, ki si je dolgo prizadevala rešiti zaplete. Veseli pa smo tudi pomembnega doprinosa, ki ga je v politični diskurz prinesel župan Zoran Janković. O džamiji se zdaj govori kot o projektu, ki ga je treba uresničiti, ne kot o projektu, ki bi ga bilo dobro uresničiti. Zdaj je res čas za dejanja," je prepričan mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus.

© Žurnal24 grafika

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.