Slovenija
21 ogledov

Muke ministra Andreja Bajuka

bajuk bobo Žurnal24 main
Kako verjetno je, da pravilno obdelate 109.627 naročil malih vlagateljev in se trikrat zmotite pri 108 dobro poučenih?

Delničarji NKBM so bili prvi dan tregovanja z delnicami NKBM zadovoljni, nekateri so že preštevali dobiček, drugi le zadovoljno spremljali, kako se je njihovo premoženje povečalo za več kot tretjino. Tisti, ki delnic nimajo, se lahko le hudujejo, zakaj ni država raje za proračun iztržila tretjino več, namesto da po svetopisemsko daje tistim, ki že tako imajo.

Prodaja NKBM je prva prodaja prek mednarodne ponudbe delnic pri nas. Vsekakor preglednejša kot prodaja tretjine NLB Belgijcem ali pa prodaja Mercatorja vnaprej izbranima kupcema. Celo bolj pregledna kot zaprta dražba za Merkur. Pri NKBM smo poznali razpon cene in pogoje, prospekt če bi ga želel kdo prebrati je imel več sto strani podatkov o postopku in o banki. Vsi smo imeli enake možnosti. No, skoraj vsi.

Da bi mu lahko čestitali, bi moral finančni minister Andrej Bajuk bolje pojasniti, kako je prišlo do napak pri izbiri poučenih vlagateljev. Namesto v petek, ko bi morala biti znana cena, si je vzel čas za premislek do torka. Na novinarski konferenci je nato predstavil navidez nediskriminatoren kriterij: delnice dobijo le vzajemni, pokojninski skladi in investicijske družbe. Dan pozneje je priznal, da so spregledali NFD 1, zdaj preiskujejo še, kam so založili ponudbi dveh drugih skladov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.