Slovenija
32 ogledov

Mulcev okostnjaki ne zanimajo

Samo Uhan Boštjan Tacol
Proslave. Po sobotni “desni” proslavi bodo ta konec tedna na vrsti “levi”.

"Nisem politično levo usmerjen in glede na aktualne polemike lahko rečem le, da mi polenta bolj diši kot te zadeve, ki smrdijo po naftalinu. Naj že spravijo okostnjake v svoje omare," komentira Jadran Sterle, novinar Televizije Slovenije, strasti, ki so se znova razplamtele po sobotni proslavi ob 70. obletnici domobranstva.

Spomenik pesmi

Če so ta konec tedna proslavljali "desni", bodo prihodnji na vrsti "levi" – v nedeljo bo namreč na Križni gori osrednja slovesnost ob odkritju spomenika partizanski pesmi Vstala Primorska, ki jo številni označujejo kar za primorsko himno; slavnostni govornik bo Borut Pahor.

Sterle je o njej posnel tudi dokumentarni film, ki ga bodo na prvem programu nacionalne televizije predvajali v nedeljo, 15. septembra, popoldne.

Identifikacija s pokrajino

Zakaj sploh posneti film in postaviti spomenik pesmi, ki bi jo po vsej logiki že moral pokriti prah zgodovine? "Gre za himno Primorcev, ki so fenomen – edini v Evropi so, ki so tudi skozi pevske zbore, ti so tako rekoč v vsaki vasi, ohranili zgodovinski spomin. Tega nimajo ne Dolenjci, ne Štajerci in ne drugi; gre za identifikacijo s pokrajino in ne istovetenje z levim polom politike," poudarja Sterle.

Protest proti razmeram

Od kod priljubljenost in aktualnost ter emocionalni odzivi na revolucionarne in partizanske pesmi? "Prepričan sem, da nikakor ne gre za neko fascinacijo s komunizmom ali za jugonostalgijo. Pesmi imajo protestni potencial, ki ni levo ideološki; gre za upor, držo protesta zaradi aktualnih družbeno-socialnih razmer, je pa res, da se ta protestni potencial lahko obrne proti komurkoli. Lahko morda sovpada s kakšnim dogodkom, a mularije partizani in domobranci prav nič ne zanimajo," ocenjuje sociolog Samo Uhan.

Komentarjev 6
  • siesta 18:52 27.avgust 2013.

    Zanimivo, nikogar ne zanima zgodovina, zanimajo jih pa recimo človekove pravice.....Jah ljudje, človekove pravice so posledica dejanj ww2 ki so jih delali nacifašisti skupaj z kolaboranti po celem svetu. Nevem kako gre to skupaj, da tolerirate proslave kot je bila ...prikaži več tista v Rovtah, ker se VAs ne tičejo, po drugi strani pa zahtevate dosledno uresničevanje človeklovih pravic?

  • Izudin 18:46 27.avgust 2013.

    Janezu teče voda v grlo, zato obuja okostnjake, ki so nekoč prisegli nacistom in Hitlerju. Prav je, da mladina spozna zgodovino, pravo zgodovino in ne tisto, ki bi jo radi nekateri sedaj priredili. Kakorkoli že, zame je dejstvo, da je ...prikaži več J.J. najbolj negativna osebnost v zgodovini Slovenstva. Samo ga razumem, da je živčen, ima biti za kaj ...

  • anze40 18:44 27.avgust 2013.

    [url=http://shrani.si/?30/10d/3VRe1v37/luka.jpg][img]http://shrani.si/t/30/10d/3VRe1v37/luka.jpg[/img][/url]