Slovenija
58 ogledov

Munc bi CSD kar ukinil

Socialna inšpekcija v tujini ni v sestavi takega organa kot pri nas – ministrstv Žurnal24 main
Stroka. Vesna Leskošek s fakultete za socialno delo: To bi bila katastrofa!

Ideja. "Ker imajo premalo izobraženega kadra, preveliko javnih pooblastil in zastarelo miselnost ter ker so storili preveč katastrofalnih napak za usode ljudi, bi bilo treba centre za socialno delo (CSD) ukiniti," je za Žurnal24 povedal Matic Munc, psiholog iz svetovalnice Akcija! in nekdanji delavec CSD Moste.

Zlorabe preganjati!
Podatk
i. Raziskave fakultete za socialno delo so pokazale, da je več ljudi zadovoljnih z delom centrov kot z delom NVO, pravi Vesna Leskošek. Nad delom centrov se je pritožilo samo pet odstotkov uporabnikov. Zlorabe pa je treba preganjati, poudarja Leskoškova.

Mreža preverjenih NVO
Munc je idejo o ukinitvi prvič omenil v petkovem intervjuju za Siol.net, na naša vprašanje, kdo bi centre pri številnih nalogah, ki jih zdaj opravljajo, nadomestil, pa je dejal, da bi pustil zgolj vstopne točke države za socialne tranferje. Vzpostavil bi mrežo preverjenih in strokovnih svetovalnih organizacij s koncesijo za svetovanje v nevladnem sektorju (NVO), javna pooblastila glede otrok in šibkejših pa bi prenesel na družinska sodišča. Vzpostavil bi neodvisen zavod za nadzor in koordinacijo rejništva in posvojitev ter poskrbel za dejansko delovanje samostojnega urada otrokovih pravic.

Kovanje dobičkov
"Katastrofa! Ideja je nepremišljena. Vsaka privatizacija javnih pooblastil pomeni, da se iz pravic državljanov kujejo kapitalski dobički. Otroci, ki so denimo v rejništvu, ne morejo biti predmet trgovanja," je Munčevo idejo komentirala Vesna Leskošek s fakultete za socialno delo.

CSD tako kot šolstvo in zdravstvo ne smejo biti odvisni od tega, koliko denarja "naberejo", je pojasnila Leskoškova in dodala: "Pooblastila, ki jim jih je podelila država, jim dajejo neizmerno moč; poleg tega je zasebni sektor veliko težje nadzirati kot javnega, zato se nobena zahodna država ni odločila za takšno rešitev." Za komentar smo prosili tudi Skupnost CSD, a so nas napotili na ministrstvo za delo, kjer pa so nam odgovore obljubili za danes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.