Slovenija
46 ogledov

Munc: CSD je ogrozil koroško deklico

MARKA%C4%8C, MUNC Žurnal24 main
Direktorico CSD Ravne na Koroškem je treba razrešiti, saj je ogrozila pravice domnevno zlorabljene koroške deklice, trdijo v svetovalnici Akcija!.

Matic Munc iz Svetovalnice Akcija! trdi, da je imel koroški center za socialno delo dokument, da preiskava suma spolne zlorabe otroka na tožilstvu še poteka in da je mati deklice ena od osumljencev v preiskavi. O tem naj ne bi obvestili sodišča ter preprečili izvršbe, čeprav jih je okrožno državno tožilstvo uradno seznanilo o tem, da preiskava še ni zaključena in še vedno narekuje zaščito otroka.

Na tožilstvu naj bi očetu pojasnili, da bo postopek pred tožilstvom rešen v šestih mesecih.

Zato Munc zahteva, naj minister za delo Ivan Svetlik razreši Sonjo Tiršek z mesta direktorice Centra za socialno delo Ravne na Koroškem. V svetovalnici ji očitajo, da je ogrozila pravice domnevno zlorabljene koroške deklice.

Tirškova je bila po navedbah sodelavke svetovalnice Natalije Markač z dokumenti seznanjena v času, ko je oče otroka zahteval na sodišču začasno odredbo, da se z njo zavaruje otroka. "Tirškova je to prikrila in o tem ni poročala sodišču," pravi Markačeva. Tako Tirškova sodišča niti ni obvestila, da so kriminalisti predlagali, naj ima mati stike z otrokom le pod nadzorom.

V petek so izvršitelji okrajnega sodišča v Slovenj Gradcu domnevno zlorabljeno deklico s Koroške poskušali odvzeti očetu ter jo v skladu z odredbo sodišča vrniti materi. Pri tem so sodelovali tudi policisti. Deklice v hiši očeta niso našli. Po mnenju svetovalnice je bila izvršba nezakonita.

Miran Kos, odvetnik dekličine mame, pa je dejal, da deklica razen dveh dni oktobra lani od lanskega maja ni bila v stiku s svojo mamo, zato so očeta ovadili tudi zaradi odvzema mladoletne osebe. Vse skupaj pa po njegovih besedah meji že na ugrabitev, saj nihče, tudi policija, ne ve, kje je deklica. Munc odvrača, da oče ne nasprotuje stiku matere z deklico, vendar pa vztraja, da mora to potekati pod nadzorom.

Mušičeva pustila ležati prijavo?
Kar pa se tiče vloge policije, je po Munčevih besedah notranji nadzor pokazal nepravilnosti delovanja kriminalistke Tatjane Mušič iz generalne policijske uprave (GPU). Ta naj bi pustila ležati prijavo očeta v tem primeru v predalu pol leta, poleg tega naj ne bi sodelovala s tožilstvom in se odzivala na urgence tožilstva oziroma se obrnila po nasvet na tožilstvo.

"Policija vztraja, da je v primeru koroške deklice ravnala strokovno in korektno in da se je pri asistenci sodnemu izvršitelju zavedala občutljivosti primera in temu primerno tudi prilagodila svoje ravnanje," ob tem znova poudarjajo na GPU.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.