Slovenija
28 ogledov

Mura bo naprodaj

Hčerinsko podjetje Mura – Unikat gre po poteh svoje matere Mure, d. d., v stečaj Žurnal24 main
Interesent je eden. Stečajni upravitelj bi rad do konca januarja prodal družbo Mura in partnerji.

“Do januarja bi rad prodal družbo Mura in partnerji. Za nakup podjetja se zelo resno zanima eno podjetje,” pravi Branko Đorđević, stečajni upravitelj Mure, d. d., v stečaju in lastnik hčerinske družbe Mura in partnerji.

Slovenski kupec že znan?
Đorđević namerava v paketu prodati hčerinsko podjetje z nekaj stavbami, premičninami, blagovnimi znamkami in podjetjem Mura Zagreb. Neuradno smo izvedeli, da naj bi bila kupnina okrog devet milijonov evrov, a bi moral kupec vložiti še okrog tri milijone evrov za posodobitev. Za nakup naj bi se resno zanimalo slovensko podjetje, ki se že ukvarja s tekstilno dejavnostjo. Mura in partnerji trenutno zaposluje 1.282 ljudi. “Uspelo nam je zvišati produktivnost in znižati stroške, tako da bomo poslovno leto končali pozitivno,” razloži Bojan Starman, zastopnik tega podjetja.

Sicer pa je Mura in partnerji v začetku oktobra kupila še eno hčerinsko podjetje, družbo Mura – Evropska hiša mode, in tako z nakupom v svojo posest pridobila celotno Murino znanje, kreacije, trženje in blagovne znamke. “Kupec se bo moral zavezati, da bo ohranil zaposlene in nadaljeval proizvodnjo,” pomirja Đorđević.

Interes delodajalcev večji od pričakovanega
Uspešna sklada dela. Regionalni sklad dela za Pomurje in Sklad dela Prekmurje zaznavata precejšnje povpraševanje po delavcih. Če je bilo še poleti v Sklad dela Prekmurje vključenih okrog 500 nekdanjih delavcev Mure, jih je zdaj, kot pojasnjuje Gorazd Prah, predavatelj v omenjenem skladu, precej manj: “Od julija jih je manj za 30 odstotkov. Interes delodajalcev je večji od pričakovanega. Razlogov je več. Med njimi zagotovo olajšave podjetjem, precej pa je tudi novih tujih investitorjev, ki potrebujejo delavce.” Kot dodaja Prah, v Skladu dela Prekmurje delavce išče od sto do 150 delodajalcev.

Dražba še letos
Đorđevič pravi, da mora v stečajnem postopku prodati vse Murino premoženje, tudi hčerinske družbe, da bo lahko poplačal stečajne upnike. Konec meseca ali najpozneje v začetku decembra bo začel zbiranje nezavezujočih ponudb, če pa to ne bo uspešno, bo do konca leta razpisal dražbo za prodajo uspešne družbe Mura in partnerji. “Problem pri prodaji so cene, saj morajo hipotekarni upniki dati soglasje, ti pa se s ponujeno ceno velikokrat ne strinjajo. Bolje je prodati po manjši vrednosti, kot pa zavlačevati,” pojasnjuje stečajni upravitelj.

Žalostni prazniki
V sredo pa je Stanko Sraka, direktor družbe Mura – Unikat, na murskosoboško okrožno sodišče podal predlog za stečaj družbe; tako je vsaj zagotovil za Žurnal24. Prazniki bodo žalostni za 75 zaposlenih v Muri – Unikat. “Po uvedbi stečaja se morajo zaposleni prijaviti na zavod za zaposlovanje. Prejeli niso oktobrske plače, tudi novembrske ne bodo. Potrudili se bomo, da bodo najbolj ogroženi pred prazniki prejeli izredno socialno denarno pomoč, denar iz jamstvenega sklada pa bo izplačan šele prihodnje leto,” pojasnjuje Jože Turkl, sekretar iz območne Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.