Slovenija
14 ogledov

Mura – prisilna poravnava ali 'pogorišče'?

Vodstvo Mure in sindikat upata na pomoč države pri reševanju družbe. Žurnal24 main
Predsednik Murinega sindikata in prokurist podjetja edino sprejemljivo možnost za rešitev Mure vidita v prisilni poravnavi. Stečaj bi pokopal možnosti za dvig Mure iz pepela.

Sindikalisti Mure so se sestali s predsednikom Murinega sindikata Dragom Forjanom, ki jih je seznanil s pogovori na Slovenski odškodninski družbi (Sod) in pri predsedniku vlade Borutu Pahorju, ter s prokuristom Mure Zdenkom Podlesnikom, ki jim je predstavil stanje v podjetju. Podlesnik tako kot sindikalisti zagovarja prisilno poravnavo. "Vendar o tem odločajo upniki, na nas kot upravi pa je, da pripravimo kar se da sprejemljiv program," pravi Podlesnik, ki prednost prisilne poravnave vidi v tem, da delavci ne izgubijo svojih pravic in odpravnin.

26 milijonov bi rešilo Muro
Podlesnik je prepričan, da bi Muro lahko sanirali s 26 milijoni evrov, kot je pokazal skrbni pregled poslovanja Mure. Če bi že maja dobili polovico tega zneska, danes ne imeli tako napetega položaja in bi zagotovo lahko delali program za ohranitev več delovnih mest, kot pa bodo zdaj, je zatrdil in dodal, da v Sodu ali državi ne vidi sovražnika, temveč partnerja.

Forjan je ponovil, da Muro lahko reši vlada, ki je 19. maja dala besedo, da bo zelo odločno vstopila v lastništvo in s tem tudi v upravljanje in sanacijo Mure. Stečaj bi pomenil pogorišče, na katerem ne bi moglo biti nikoli nove Mure, morebitni programi usposabljanja za zaposlene pa ne bi rešili njihovih težav, saj so ti v povprečju stari od 40 do 50 let, imajo okrog 30 let delovne dobe, njihova izobrazbena struktura pa je izjemno nizka.

V petih mesecih štirje milijoni izgube
Po včerajšnjem sestanku Pahorja in gospodarskega ministra Mateja Lahovnika s predstavniki sindikata je Lahovnik dejal, da je stanje Mure še slabše, kot so predvidevali, in da je treba ukrepati hitro. V prvih petih mesecih letošnjega poslovanja je podjetje pridelalo štiri milijone evrov izgube. Eden od pomembnih partnerjev je ta teden ustavil dobavo, denarja za naročeno julijsko proizvodnjo pa nimajo.

Podlesnik je razkril, da so prispevki iz naslova plač za leto 2009 plačani, razen od zadnjega izplačila, ki je v teku, prispevki iz leta 2008 so odloženi za šest plač in pol, kar je regulirano z ustreznim sklepom z Dursom in Muro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.