Slovenija
24 ogledov

Musarjeva bo ukrepala pri prisluhih

“Medij nosi svojo odgovornost pri objavi medijskih vsebin,” pravi informacijska Žurnal24 main
Prisluškovanje. Po razkritjih prisluhov ministrom grozijo ukrepi zaradi objavljanja. Ujeli so se tudi tujci.

Nezakonito. “Gre za sum nezakonite obdelave osebnih podatkov,” o prepisih prisluhov, ki so v javnost pricurljali v zadnjih dneh, pravi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar in napoveduje, da bo ukrepala v sklopu svojih pristojnosti.

Pahor kontra Pirc Musarjevi

Notranja ministrica Katarina Kresal je premierju Borutu Pahorju zagotovila, da v sodelovanju s pravosodjem in informacijsko pooblaščenko že pripravlja ukrepe, s katerimi bi prakso odtekanja podatkov iz predkazenskih postopkov zajezili.

Ni odgovornost medijev, da skrbijo za državotvornost. Za to morajo skrbeti državni organi,
premier Borut Pahor

“Medij solidarno skupaj s posredovalcem prisluha odgovarja za škodo, ki jo povzroči posamezniku, ker je prispeval k nastanku škodljivih posledic,” pravi Pirc Musarjeva. Po njenem bi lahko oškodovanec vložil civilno tožbo zaradi kršitve osebnostnih pravic proti obema sostorilcema ali samo proti mediju. Lahko gre tudi za sum storitve kaznivega dejanja kršitve tajnosti pisem in občil, ki se preganja po uradni dolžnosti.

Drugače meni Pahor, ki medijev ne bi sankcioniral: “Mediji niso plačani za to, da varujejo državne skrivnosti, ampak so ljudje v državni upravi plačani za to, da skrbijo za tajnost podatkov. Če tega ne delajo, morajo biti ustrezno sankcionirani."

V prisluhih tudi tujci?

“Ne vem, kako bodo gledali angleški parlamentarci, ko bodo ugotovili, da jim je prisluškovala slovenska policija,“ se sprašuje prvak SNS Zmago Jelinčič, ki pravi, da se je o letalskem muzeju pogovarjal s številnimi ljudmi, ki so tako najverjetneje ujeti v prisluhe. Med njimi je tudi Andrej Horvat, državni sekretar, zadolžen za razvoj Pomurja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.