Slovenija
41 ogledov

Mušice padajo na visoke in debele

Izsledki obšine raziskave angleških znanstvenikov so dokazali povezavo med velik Žurnal24 main
Izsledki obšine raziskave angleških znanstvenikov so dokazali povezavo med velikostjo človeka in privlačnostjo za mušice. Nadležni dvokrilci naj bi veliko raje napadali tudi močnejše ženske.

Znanstveniki univerze Aberdeen, ki so združili moči z inštitutom Rothamsted, so v raziskavo vključili več kot 300 prebivalcev Škotske. Vodja projekta Dr. Jenny Mordue je zatrdila, da so višji moški precej pogostejša tarča pikov mušic kot manjši.

Izsledki raziskave so namreč pokazali, da naj bi mušice bolj privlačili višji moški, saj večina teh dvokrilcev leti na višini okoli dveh metrov, močnejše ženske pa naj bi bile zanje privlačnejše, ker oddajajo več toplote in vonja, piše Daily Telegraph.

Višina privlači mušice
"Višina je zagotovo pomemben dejavnik. Domnevamo, da je to povezano z biologijo mušic, ki se, ko ne letijo, oddahnejo na drevesih. Letijo pa na višini okoli dva metra, zato so visoki moški prve tarče," pojasnjuje Morduejeva.

Privlačne za mušice pa so tudi močnejše ženske, ki oddajajo več toplote in vonja. "Mušice nas zaznavajo zaradi ogljikovega dioksida iz kože in zadaha, kar je pri močnejših postavah izrazitejše. Pri tem mislimo na ženske, ki imajo morda le nekoliko višji indeks telesne mase ITM," je o raziskavi, ki bo v celoti objavljena v Public Health Journalu prihodnje leto, še povedala Morduejeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.