Slovenija
39 ogledov

Muslimani praznujejo

Meko in Medino je v teh dneh preplavilo na milijone muslimanskih vernikov. (Foto
1/8
Žurnal24 main
Muslimani po vsem svetu danes praznujejo kurban bajram, praznik žrtvovanja. Islamska skupnost v Sloveniji osrednjo slovesnost pripravlja na Kodeljevem.

Praznik spominja na trenutek, ko je Alah Abrahamu zaukazal, naj žrtvuje svojega sina. Bajramsko molitev v Ljubljani je namesto muftija Nedžada Grabusa, ki se udeležuje letošnjega romanja v Meko, vodil sekretar Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić.

Porić je v govoru povedal, da sta Abrahamova vera in predanost volji Alaha navdih za vsakega vernika. Njegova skrb za družino bi morala biti po Porićevih besedah zgled, še posebej v današnjem času, ko je težko ohraniti zdravo in kakovostno družino. "Čas, v katerem živimo, nam niti malo ni naklonjen, kar se tiče vzgoje naših otrok in mladih," je dejal Porić in dodal, da je pravilna vzgoja otrok velik izziv.

Spomnil je na položitev temeljenag kamna za islamski kulturni center v Ljubljani. Povedal je, da je bilo v projekt vloženega veliko truda ter se zahvalil za podporo. "S polaganjem temeljnega kamna projekt džamije ni končan," je dodal in opozoril, da se morajo truditi še naprej, da bo džamija čim prej zgrajena.

V poslanici ob kurban bajramu pa je Porić povedal, da so romarji, ki so se zbrali na gori Arafat pri Meki, v svojih belih oblekah ponazarjali enakost vseh ljudi. Po njegovih besedah so skupaj molili za dobro vseh ter za mir in dobro na svetu, ki sta v teh težkih časih posebej potrebna.

Dejal je, da je molitev zelo pomembna za vsakega posameznika, pri čemer pa je potrebna vztrajnost in iskrenost. Po njegovih besedah je naše življenje v časih, v katerih živimo, zaznamovano z materializmom, zato so dnevi kurban bajrama priložnost za krepitev duše s spominom na Abrahama, na njegovo vero v boga ter na njegov odnos do družine. Dodal je še, da so dnevi priložnost tudi za to, da se pokaže spoštovanje in ljubezen do drugih ljudi, predvsem pa do tistih, ki potrebujejo pomoč.

1,5 milijona vernikov v Meki

V nedeljo so sicer muslimani obeležili začetek hadža oziroma tradicionalnega romanja v Meko, ki je eden od petih stebrov islama.Letos se ga je udeležilo okoli 1,5 milijona romarjev. Vrhunec romanja je bil v ponedeljek, ki so romarji molili na gori Arafat pri Meki, kjer naj bi imel prerok Mohamed zadnjo pridigo.

Danes je v Meki potekalo "kamenjanje hudiča", ki označuje začetek kurban bajrama. Obredno kamenjanje treh kamnitih stebrov, ki poosebljajo hudiča, se bo nadaljevalo vse do petka. Simboličnemu "kamenjanju hudiča" bo sledilo obredno žrtvovanje živali. Ob koncu se bodo romarji sprehodili še okoli svetišča Kaba v Meki, s čimer se bo romanje tudi končalo. Letos se bo hadž končal v petek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.