Slovenija
12 ogledov

Mussomeli in Gorenak podpisala sporazum

 Vinko Gorenak in veleposlanik ZDA Joseph Mussomeli
1/6
Saša Despot
Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak in veleposlanik ZDA Joseph Mussomeli bosta podpisala sporazum med slovensko in ameriško vlado o krepitvi sodelovanja pri preprečevanju hujših kaznivih dejanj in boju proti njim.

Namen sporazuma je krepitev sodelovanja med državama pri preprečevanju hujših kaznivih dejanj in boju proti njim. Pridobivanje podatkov, kot jih določa sporazum, je dovoljeno le za preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje hujših kaznivih dejanj, ki jih opredeljuje priloga k sporazumu. Kot splošno pravilo pa je določeno, da se kot hujše kaznivo dejanje šteje kaznivo dejanje, ki se kaznuje z odvzemom prostosti za najmanj eno leto ali s strožjo kaznijo.

Tudi o izmenjavi prstnih odtisov

Tako je ta sporazum dvostranska mednarodna pogodba med državama, ki ob upoštevanju temeljnih pravic in svoboščin v skladu z veljavno zakonodajo in mednarodnimi obveznostmi obeh pogodbenic že sodelujeta v boju proti hujšim oblikam kaznivih dejanj oziroma proti hujšim kaznivim dejanjem. Sporazum posebej ureja postopek pri izmenjavi podatkov o prstnih odtisih in podatkov v profilih DNK kot specifično obliko policijskega sodelovanja. Sporazum določa, da se osebni podatki pošljejo na zahtevo in potem, ko se ugotovi ujemanje med neznanim prstnim odtisom oziroma profilom DNK in takim podatkom v bazi podatkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.