Slovenija
17 ogledov

MZZ Italijo opozarja na nedopustnost obujanja fašizma

CasaPound CasaPound
Karl Erjavec na pogovorih z veleposlanico, posredovala tudi veleposlanik v Rimu in konzul v Trstu.

Ministrstvo za zunanje zadeve je zaradi jutrišnjega shoda skrajno desničarske organizacije CasaPound v Gorici italijanski strani preneslo zaskrbljenost in obsodbo vsakršnjega poskusa obujanja fašizma in njegovih idej, so sporočili iz ministrstva za zunanje zadeve (MZZ).

Zborovanje bo na območju, kjer je fašizem posebej prizadel in zaznamoval slovensko prebivalstvo, poudarjajo na MZZ.  

Zunanji minister Karl Erjavec se je glede tega danes pogovarjal z italijansko veleposlanico v Ljubljani, slovenski veleposlanik v Rimu in generalna konzulka Republike Slovenije v Trstu pa sta problematiko izpostavila tako na državni, kot deželni ravni v Italiji.


"Verjamemo, da bodo italijanske oblasti, ki so dale dovoljenje za shod, v skladu z njihovo zakonodajo poskrbele, da ne bo prihajalo do incidentov in da se shod ne bo razširil na slovensko stran," pravijo na zunanjem ministrstvu in napovedujejo, da bodo dogajanje pozorno spremljali in se po potrebi ustrezno odzvali.

"Groba in žaljiva provokavija"

Ogorčenje in zaskrbljenost zaradi shoda italijanskega fašističnega gibanja ob 100. obletnici vstopa italije v prvo svetovno vojno, so izrazili tudi v  Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Njihovi nasprotniki v odgovor prav tako v soboto pripravljajo protifašistični shod.

"Ocenjujemo, da je zborovanje neofašistov na Goriškem, v krajih najhujših in še ne kaznovanih fašističnih zločinov, neposredno po koncu prve in med drugo svetovno vojno, groba in žaljiva provokacija, z namenom rušenja dobrih odnosov med Slovenijo in Italijo ter ustavitve procesa skupne graditve nove demokratične in protifašistične Evrope,"  so zapisali v sporočilu za javnost.

Istočasno bodo v Gorici potekal tudi  protifašistični in antimilitaristični shod.

Komentarjev 6
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:22 22.maj 2015.

    In zato je zgodovina pomemben predmet v šoli pri katerem se ne bi smelo gledat čez prste. Ker mlade se hitr lahk zavede in zmanipulira če nimajo znanj o tem.

  • jakec1575 17:55 22.maj 2015.

    Še bolje bi pa bilo, če bi se primorci oblekli v škote z lesenimi koli v protest direkt na mejo. Potlej pa jim pokazali nage riti in jim sporocili, da so za pust in maškare prepozni.

  • jakec1575 17:52 22.maj 2015.

    Kot sem razumel organizatorje bodo šli otroci do meje in potlej na kakav. Ker jih bo strah in jih bo zeblo. Otroci pač. Mislim, da je Evropa prerasla takšne zgodbe. Vsaj upam. Državi pa tudi ni treba biti cepetavček ob ...prikaži več vsaki priliki in kričati kot 3 letna deklica. Zavedam se, da bi državo državljani spet obtoževali, če ne bi reagirala. Bi bilo pa najbolje, da bi bila tiho kot se za goro zrelega mesa spodobi, v zaledju pa za vsaki slučaj pripravila 2 kordona specialcev. Za presenečenje, če bi kak bizgec vseeno pogledal čez mejo. Tud trije stari fotri v devedesetih s šmaserji iz muzeja bi zalegli. Mater bi se usrali tile kulturni nedonošenčki. Samo nizek kulturni IQ lahko praznuje začetek vojne. Vseeno pa mislim, da je zadeva bolj notranje politična kot zunanje.