Slovenija
158 ogledov

MZZ opozarja na revizionizem na slovesnosti v Bazovici

MZZ Anže Petkovšek Ministrstvo za zunanje zadeve
Zunanje ministrstvo je danes opozorilo, da je v nedeljo ob italijanskem obeleževanju dneva spomina prišlo do "poskusov enostranske in selektivne interpretacije zgodovinskih dogodkov na obmejnem prostoru Slovenije in Italije".

Zunanje ministrstvo v izjavi za javnost sicer ni izpostavilo nobenega posebnega dogodka ali govorca v nedeljskem obeleževanju italijanskega dneva spomina, je pa poudarilo "pomen spoštovanja spomina na tragične dogodke vojnega in povojnega obdobja".

"Poklon žrtvam je temeljno civilizacijsko dejanje, ki je neločljivo povezano z vrednotami sprave in sožitja med narodi. Na teh vrednotah temelji tudi Evropska unija, ki je nastala s ciljem, da se nikoli več ne ponovijo strahote obeh svetovnih vojn in totalitarnih režimov 20. stoletja," so zapisali na MZZ in poudarili, da so "izjave v smeri zgodovinskega revizionizma, v nasprotju s temeljnimi načeli evropske ureditve, določenimi s Helsinško sklepno listino o varnosti in sodelovanju v Evropi".

Zunanje ministrstvo je poudarilo tudi, da bi moralo biti ustrezno izhodišče za razumevanje dogodkov vojnega in povojnega obdobja skupno poročilo slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije Slovensko-italijanski odnosi 1880-1956 iz leta 2000.

Cerar bo pisal Tajaniju

Na to poročilo bo v pismu predsednika Evropskega parlamenta Tajanija opozoril zunanji minister Cerar. "Opozoril ga bom, da je takšna retorika v Evropi leta 2019 povsem nesprejemljiva in v nasprotju z vrednotami, za katere si EU prizadeva in za katere si mora prizadevati. Želim, da se s tem zgodba zaključi in se ne bi več ponavljala," je pojasnil. "Sam kot tudi MZZ zavračamo tovrstno potvarjanje naše skupne evropske, slovenske zgodovine. Še posebej nesprejemljivo in nezaslišano je, kar je izjavil Tajani. Takšne izjave vzbujajo že strah," je poudaril.

Tajani je ob robu nedeljske slovesnosti v Bazovici pri Trstu ob dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije izjavil, naj "živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija". Tajani se je danes za izečeno opravičil in dejal, da je želel posredovati sporočili miru. 
Slovesnosti v Bazovici se je poleg Tajanija udeležil tudi italijanski notranji minister Matteo Salvini, ki je na Twitterju zapisal, da je prišel v Bazovico, da bi počastil tisoče rojakov, ki so jih komunisti mučili, pobili in večkrat še žive vrgli v brezna.

Predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Matjaž Nemec (SD) je prav tako izrazil zgroženost nad Tajanijevimi besedami. Napovedal je, da bo njegova stranka sprožila razpravo tudi v Evropskem parlamentu, predvsem o primernosti izjav nekoga, ki bi moral zastopati vse Evropejce.

"Kar lahko storimo danes, je, da na pogovor pokličemo italijanskega veleposlanika," je povedal in dodal, da je orodij več, tudi diplomatska nota. Napovedal je ustrezen odziv.

Kritična tudi Šarec in Pahor

Kritičen do izjav obeh je bil že slovenski premier Marjan Šarec, ki je v današnjem odzivu na dogajanje v Bazovici na Twitterju zapisal, da je bil fašizem dejstvo "in imel je za cilj uničenje slovenskega naroda". Kot je še spomnil, je v soboto govoril o želji po potvarjanju zgodovine v Sloveniji. "Enako se dogaja na italijanski strani meje. Žal s strani vidnih politikov, celo EU funkcionarjev," je dodal.

Predsednik države Borut Pahor je v pismu italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli izrazil zaskrbljenost v zvezi z "nesprejemljivimi izjavami visokih predstavnikov Italijanske republike ob dnevu spomina na žrtve fojb, ki želijo ustvariti vtis, da je šlo pri fojbah za etnično čiščenje".

Ni prvič, da iz italijanske državne ravni slišimo zgodovinske ocene in politična stališča, ki med Slovenci vzbujajo ogorčenje in zaskrbljenost, je v pismu zapisal predsednik republike. "Vendar se mi zdi pomembno opozoriti, da se prvič na slabše spreminja evropski kontekst sožitja in enotnosti, v katerem postajajo take ocene in stališča še posebej zaskrbljujoča," je zapisal in Mattarello pozval, naj ta razmislek sprejme z največjo mero pozornosti.

Obžaloval je, da so ugotovitve skupne slovensko-italijanske zgodovinske komisije o slovensko-italijanskih odnosih 1880-1956 v Italiji še vedno preslišane in neupoštevane: "Zato vas po tej poti prosim, da storite vse, kar je v vaši moči, da se odnos do tega poročila spremeni in ugotovitve upošteva."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • jezero 07:23 12.februar 2019.

    Narodni izdajalci tečejo zadnji krog! Ljudstvo pa ni sprto. To si želi le klika narodnih izdajalcev in podpornikov.

  • mirror 22:44 11.februar 2019.

    S tem nenehnim pogrevanjem zgodovine se bo moralo nehati. Ukiniti ZB, saj je živih akterjev zelo malo, pa še ti so po domovih za ostarele, denar namenjen za proslave pa investirati v gospodarstvo. Razen če hočete imeti sprto ljudstvo, ko ...prikaži večo se vsako leto zamašijo spletni portali po hujskaških proslavah na Pohorju in Dražgošah. Ko je ljudstvo sprto, se lažje vlada in se ga za hrbtom okoli prenese. Raje poskrbite za zagon Magne.