Slovenija
4770 ogledov

Na Arsu za vikend okrepili ekipe: Močan dež in dolgotrajni nalivi

Deževje Profimedia
Konec tedna obilne padavine, na Kredarici bo zapadlo tri metre snega.

Vremenoslovci za popoldan v zahodni in deloma osrednji Sloveniji napovedujejo občasen dež. "Drugod bo še večinoma suho," pišejo pri Arsu. "Ob morju bo pihal okrepljen jugo, ponekod drugod jugovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 12, v Gornjesavski dolini okoli 4, na Primorskem do 17 stopinj Celzija."

Zvečer se bodo padavine na zahodu okrepile in ponoči zajele vso Slovenijo. "Pojavljali se bodo krajevni nalivi, lahko bo tudi zagrmelo," napovedujejo pri Arsu. "Jugo ob morju bo oslabel. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 9, ob morju okoli 11 stopinj Celzija."

V noči na soboto nas bo prešla hladna fronta, dež bo zajel vso državo. "Ozračje bo nestabilno, zato bodo možne tudi posamezne nevihte z močnejšimi nalivi," napovedujejo pri Arsu. "Zaenkrat kaže, da bo pomik fronte dokaj hiter, padavine bodo zjutraj prehodno oslabele."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

V soboto obilno deževje

V soboto se bodo padavine znova okrepile. "Fronta se bo pomaknila nad Hrvaško, a z obratom vetra z jugozahodne na jugovzhodno smer nas bo njen vpliv v soboto znova dosegel retrogradno, iz obratne smeri," razlagajo pri Arsu. "Ob fronti bo močneje deževalo, vmes bodo lahko dolgotrajnejši nalivi. Kje točno bo fronta in kako hitro se bo pomikala, je zaenkrat težko predvideti. Vseeno pa z izjemo severovzhodnega dela Slovenije v večjem delu države pričakujemo obilno deževje, ki se bo umirjalo šele v nedeljo popoldne."

Na Kredarici bo padlo 300 cm snega

Meja sneženja bo precej nihala, v sredogorju bo večinoma deževalo, v visokogorju pa snežilo. "Nad okoli 2000 metrov pričakujemo veliko novega snega, zato bo tam nevarnost proženja snežnih plazov zmerna do velika (3. do 4. stopnje)," še pišejo pri Arsu. "Na Kredarici bo snežna odeja presegla višino 300 centimetrov, kar bo največja novembrska višina snežne odeje od začetka primerljivih meritev (od leta 1971). Dosedanji rekord, 275 cm, je iz leta 2010."

Zaradi vremenskih razmer so pri Arsu za konec tedna okrepili dežurne ekipe, ki bodo budno spremljale situacijo.

V ponedeljek se se bo po napovedih Arsa na severu in na vzhodu delno zjasnilo, bolj oblačno pa bo ostalo na Primorskem in Notranjskem, kjer bo občasno spet rahlo deževalo. Zapihal bo jugozahodni veter.

"Nad zahodno in srednjo Evropo ter zahodnim in severnim Sredozemljem je obsežno ciklonsko območje," pišejo pri Arsu. "Vremenska fronta bo v noči na soboto prešla Slovenijo. Pred njo priteka nad naše kraje z vetrovi južnih smeri toplejši in vlažen zrak."

Od 19. do 24. novembra

Nad zahodno Evropo se bo obnavljalo ciklonsko območje, a njegov vpliv na naše območje bo v drugi polovici tedna oslabel. V višinah bodo nad nami še prevladovali vetrovi južnih smeri.

V torek bo dež znova zajel zahodno in osrednjo Slovenijo. "Na območju Julijcev bo lahko snežilo do dolin," še napovedujejo pri Arsu. "V sredo bodo padavine ponehale, nato kaže na večinoma suho, a bolj oblačno in razmeroma toplo vreme."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.