Slovenija
22 ogledov

Na Arsu ves čas zamujajo

poplave Špela Mohorič
Agencija za okolje. Ker prepočasi rešujejo pet tisoč vlog s področja voda, je napovedan nov inšpekcijski pregled.

Vode. Upravna inšpekcija bo na Agenciji RS za okolje (Arso) izvedla nov inšpekcijski nadzor, čeprav so ga že lani. Letos so spet prejeli prijave zaradi prepočasnega reševanja vlog in zaradi drugih kršitev upravnih postopkov.

Najstarejša vloga osem let

Znova bodo preverili stanje glede izdajanja dovoljenj na področju voda in ugotavljali, ali se je izboljšalo. Kdaj bo nov inšpekcijski postopek, na notranjem ministrstvu, pod okriljem katerega deluje upravna inšpekcija, ne vedo. Ob lanskem nadzoru so ugotovili, da je Arso kršil instrukcijske roke ter nepravilno izvajal predpise s področja izdajanja vodnih soglasij in dovoljenj. Med drugim so ugotovili, da na Arsu eno od vlog s tega področja obravnavajo že od leta 2003, najdaljša ugotovljena kršitev instrukcijsega roka pa je bila osem let. Od Arsa so zato zahtevali sprejetje ukrepov za odpravo nepravilnosti, iskanje rešitev za izboljšanje stanja in tudi predloge za spremembe predpisov.

Na Arsu so pojasnili, da se največji zaostanki pojavljajo na oddelku območja srednje Save, ki pokriva petino Slovenije. Od decembra lani do marca jim je z ukrepi sicer uspelo zmanjšati število zaostankov za 152 zadev, a se je nato zaradi povečanja števila vlog, ki je sledilo poenostavitvi pridobivanja dokumentacije za enostavne objekte, njihovo število povečalo za 182.

“Že pred obiskom inšpektorjev se je ekipa okrepila za pet ljudi,” so pojasnili ukrepe na Arsu. Drugi oddelki so pomagali ljubljanskemu, vendar se je nato tudi na teh oddelkih povečalo število vlog. Hkrati je odšla na porodniški dopust ena uslužbenka, nadomestiti je ne smejo. In čeprav se vključujejo v spreminjanje predpisov, s katerimi bi se poenostavilo in zmanjšalo število postopkov, do zdaj, kot dodajajo, konkretnih rezultatov še ni.

Zamude na zamudo

Do konca avgusta so imeli v obravnavi 4.576 vlog za izdajo vodnih soglasij, od teh so jih 1.781 reševali že lani. Od vseh jim jih je uspelo rešiti 1.090, 3.486 pa jih je bilo konec avgusta, ko se je končalo poročevalsko obdobje, še v obravnavi. Hkrati so reševali še 2.181 vlog za vodna dovoljenja, od tega 814 še iz lani ali še od prej. Do konca avgusta so jih rešili 764, preostalih še ne.

Komentarjev 1
  • lukaz 13:56 28.september 2013.

    Arso je agencija lenuhov prve klase.Sem j...t folk u glavo znajo.Predlagam, da jih ukinemo, pa bomo sigurno prišparali par miljonov letno. Da ne govorim o živcih državljano!!!