Slovenija
30 ogledov

Na artroplastiko kolena v Novem mestu tri leta

Operacija Anže Petkovšek
Čakalne dobe. Med slovenskimi izvajalci velike razlike, na ambulanto za bolezni dojk ponekod čakajo 583 dni, drugod pa le sedem.

"Opozarjamo na dolge čakalne dobe pri artroplastiki kolena s čakalno dobo 517 dni in ortopedski operaciji rame s čakalno dobo 449 dni," o povprečnih čakalnih dobah pravijo na inštitutu za varovanje zdravja. V marčevskem poročilu opozarjajo na dolge povprečne čakalne dobe še v ambulanti za bolezni dojk (400 dni), za posege na perifernem ožilju (329), v revmatološki ambulanti (299), za operacije krčnih žil (288) ter posege in operacije v ustih, grlu in žrelu (199).

Sodeč po poročilu je najdaljša dopustna čakalna doba v Sloveniji spoštovana, saj je za določeno zdravstveno storitev vsaj pri enem izvajalcu mogoče najti čakalno dobo, ki je znotraj postavljenih meja. Ti sta 180 dni za stopnjo nujnosti redno in 90 dni za stopnjo nujnosti hitro.

Neravnovesje med člani

Med specialističnimi ambulantami je bil v začetku marca izvajalec z maksimalno čakalno dobo mariborski zdravstveni dom, kjer so morale pacientke za ambulanto za bolezni dojk čakati 583 dni. Za primerjavo, najmanj so za ambulanto za bolezni dojk čakale pacientke v železniškem zdravstvenem domu, in sicer sedem dni. Mariboru sledi revmatološka ambulanta Splošne bolnišnice Izola s čakalno dobo 450 dni, na revmatološko ambulanto pa so najmanj čakali pacienti v Splošni bolnišnici Celje, in sicer 180 dni.

Med zdravstvenimi storitvami je bil izvajalec z maksimalno čakalno dobo novomeška bolnišnica, kjer so pacienti na artroplastiko kolena na začetku marca čakali 1.129 dni; v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec bi čakali 32 dni. Delež čakajočih pacientov nad dopustno dobo za artroplastiko kolena je sicer več kot 15 odstotkov.

Komentarjev 3
  • Oxxo 17:58 27.marec 2013.

    To je vse skupaj ena velika svinjarija slovenskega zdravstva.vsak minister in Fakin znova in znova poudarjajo, da bolniki "ne bodo občutili"... Malo morgen! Razpad sistema.Prej pride na vrsto krava pri veterinarju, kot bolnik dočaka kvalitetno obravnavo.SRAMOTA!

  • mph 08:22 27.marec 2013.

    Zdravstvo naj propade? Ali ti, ki to dopuščajo? Namreč zakon do neke mere to omogoča legalno, da potem kjer imajo manj skrupolov direktorji bolnišnic, odrejajo, da se operira samo in izključno tisto, kar nosi denar, kar pa ne pa ne. ...prikaži več Kjer so potem bolj pošteni imajo izgubo (kar seveda omogoča ravno ta ZZZS, ki se zdaj usaja), ker denar NE SLEDI pacientu. Kar se spomnim, se je prejšnji minister dr. Marušič izdatno trudil v tej smeri, pa ni bilo očitno nič. Tako bi morali tem barabam v NM pobrat sploh program, in denar preusmerit v Slovenj Gradec.

  • privat 07:48 27.marec 2013.

    to zdravstvo živi v srednjem veku...kako jih spraviti v red?? Pustiti da živijo od svojega učinka !! Naj propadejo!!