Slovenija
21 ogledov

Na asteroidu našli vzorce vode

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Znanstveniki so na asteroidu 24 Themis našli tanek film ledu, kar podpira teorijo, da se je življenje na Zemlji morda začelo s padcem meteoritov.

Znanstveniki Nase so s teleskopom opazovali površje 24 Themis, enega največjih objektov v pasu asteroidov med orbitama Marsa in Jupitra, poroča Daily Telegraph. Z infrardečimi senzorji so analizirali odboj svetlobe od površine asteroida, ki se je ujemala z odbojem ledu in nekaterimi organskimi snovmi.

Gre za kompleksne molekule, ki bi lahko v preteklosti, če bi padle na Zemljo, dale zagon življenju, meni Josh Emery z univerze v Tennesseju. Themis je del družine asteroidov, ki se je oblikovala globoko v preteklosti s cepljenjem večjega telesa. Možno je, da je tudi matično telo vsebovalo led, kar poraja vprašanje, kako je nastal naš sončni sistem. Po mnenju znanstvenikov je vode v pasu asteroidov precej več, kot so domnevali doslej.

Odkritje pa briše tudi meje med razločevanjem kometov in asteroidov. Dolgo časa je veljalo prepričanje, da so kometi prekriti z ledom, asteroidi pa so zgolj kamniti. Prav tako so znanstveniki dolgo verjeli, da so kometi prinesli vodo na Zemljo in napolnili oceane. A to prepričanje se je razblinilo, ko so ugotovili, da ima voda kometov drugačno atomsko strukturo kot zemeljska.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.