Slovenija
27 ogledov

Na avtobus s kovanci le še jutri

Poleg običajne urbane je na voljo tudi turistična kartica, ki velja 24, 48 ali 7 Žurnal24 main
V Ljubljanskem potniškem prometu ukinjajo plačevanje voženj po mestu z gotovino. Za turiste pa pripravljajo turistično kartico Urbana.

Ponedeljek je še zadnji dan, ko bo vožnjo z mestnimi avtobusi v prestolnici mogoče plačati z gotovino, nato pa LPP v celoti prehaja na plačilni sistem z brezkontaktno kartico Urbana.

Kot je pojasnil izvršni direktor LPP Peter Horvat, je tak trend tudi drugje, saj se sodobni sistemi gradijo na poslovanju brez gotovine, ker je to hitreje in enostavneje.

V Ljubljani je plačevanje z Urbano možno 24 ur na dan vse dni v tednu, saj se jo lahko kadarkoli kupi in naloži na 32 urbanomatih. Do sedaj se je za nakup Urbane odločilo že 290.000 uporabnikov.

Posebna kartica za turiste
Še pred poletjem se načrtuje integracija Urbane v Ljubljansko turistično kartico Urbana, namenjeno turistom. Ljubljanska turistična kartica Urbana bo nadomestila sedanjo kartico Ljubljana Card, novost pa bo predvsem njena veljavnost, saj bo veljavna 24, 48 ali 72 ur.

Kartica bo naprodaj v turistično informacijskih centrih in v hotelskih recepcijah. Turisti pa jo bodo, če bodo to želeli, lahko tudi vrnili in ob tem prejeli vrnjeno kupnino v višini dva evra.

Ukinitev gotovine gospodarna odločitev
Če bi gotovina ostala, bi vzpostavitev primernega sistema za plačevanje v obdobju enega leta zahtevala približno milijon evrov, sporočajo iz LPP. Strošek bi med drugim vključeval nakup avtomatskih blagajn na avtobusih, ki bi beležile plačilo in podajale potrdila, vzdrževanje ter delo ljudi v procesu pobiranja in štetja gotovine.

Januarja so ukinili plačevanje z žetoni, delež uporabnikov, ki je plačeval z gotovino, pa se je z desetih odstotkov znižal na tri odstotke in se je še zmanjševal, pravijo na LPP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.