Slovenija
3478 ogledov

Država ukrepa zaradi visokh cen goriva na avtocestah: Takšne bodo po novem!

Avtocestna policija trojane, avtocesta, tovornjaki Anže Petkovšek
Država se bo odpovedala okoljskim dajatvam, končne maloprodajne cene na vseh bencinskih servisih bodo za vse enake.

Vlada bo po napovedih premierja Roberta Goloba izenačila cene dizla za avtoprevoznike na avtocestah s tistimi zunaj avtocestnega križa. Sprememba bo začela veljati še ta teden, predvidoma v petek.

Po današnjem sestanku s predstavniki avtoprevoznikov v sekciji za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je minister za infrastrukturo Bojan Kumer predstavil odločitve, sprejete glede visokih cen pogonskih goriv na avtocestah in razlik do končne maloprodajne cene izven avtocestnega križa. ''Želja vlade je bila nasloviti strahove, da bi avtoprevozniki masovno točili gorivo izven avtocestnega križa in najti kompromis, da se tovrstno početje ne bi dogajalo,'' je dejal Kumer.

V skladu s tem se država tako odpoveduje okoljskim dajatvam na avtocestnem križu na vseh bencinskih servisih, kar bo urejeno s spremembo uredb v pristojnosti ministrstva za infrastrukturo. S tem bo doseženo znižanje vseh prispevkov in okoljskih davščin. Država pričakuje, da se bo na ta način znižala končna maloprodajna cena za vse, ne zgolj slovenske prevoznike, kar bo veljalo tudi na bencinskih servisih avtocestnem križu, je pojasnil infrastrukturni minister. Hkrati je poudaril, da bo to veljalo za dizel, ne bencin.

Ukrep bo po napovedih infrastrukturnega ministra veljal najmanj en mesec. Prispevki za bencin bodo ostali.

Razlika v ceni v breme države

Razlika v ceni goriv za avtoprevoznike bo šla v breme države, ki v zameno pričakuje, da bodo trgovci čim prej zagotovili nemoteno oskrbo in dobavo. Kot je dejal Kumer, so trgovci na današnjem sestanku to zagotovili.

Obenem država od trgovcev pričakuje, da se konkurenčno prilagodijo tudi pri marži, ki sedaj na avtocestah ni regulirana. ''Želimo imeti enake končne maloprodajne cene za vse, tako znotraj avtocestnega križa kot izven njega. Želimo, da naftni trgovci prilagajajo svojo maržo, kljub temu da ni regulirana, da bo konkurenčna in čim bolj enaka tistim maržam, ki so regulirane,'' je dejal Kumer.

Ob tem je napovedal, da se v vladi že pogovarjajo o morebitni regulaciji na avtocestnem križu, v kolikor se trgovci tega ne bi držali.

Kumer je še izpostavil, da bodo spremembe veljale za slovenske kot tuje prevoznike, saj se s tem želijo izogniti praksam, kot jo poznajo nekatere druge evropske države.

Vlada bo tako jutri sprejela dve uredbi, s katerimi bo zagotovila konkurenčnost in primerljivost končnih cen tako izven avtocestnega križa kot na avtocestah.

 
Komentarjev 10
 • Avatar Ajda Virant
  ajda0 05:51 24.junij 2022.

  Direktorji in nadzorniki kradejo firmo in državljane za višjo vrednost dividend in nič več kot to, saj arabi niso dvigovali prodajne cene ki je za L, D 0,23 €. Včasih je cesar vzel 10% kaj pa naša politika ?

 • bernard9 16:55 23.junij 2022.

  Torej bodo regulirane - nižje cene veljale tudi za Madžare, ki tujcev niso hebali in smo pri jih plačevali gorivo po "tržni" ceni?? Mater smo kekeci....

 • Naklonsky 12:20 23.junij 2022.

  Še začeli niso, pa že bluzijo. Vsak dan nova pravila - in ravno ta sodrga je govorila o tem, da je takšne ‘spremenljive’ ukrepe sprejemala prejšnja vlada …