Slovenija
6096 ogledov

Na bankomat le, če je nujno

Previdno pri dvigovanju gotovine. (Foto: Dare Čekeliš)
1/8
Žurnal24 main
Plačevanje s kreditno ali z BA kartico je lahko zelo preprosto tudi v tujini. Provizijo boste namreč morali plačati le, če boste denar dvignili na bankomatu.

Tokratni Poletni nasvet smo namenili plačevanju blaga in storitev s plačilnimi karticami v tujini.

POLETNI NASVET

Ste se v tujini srečali s kakšnimi težavami in bi želeli nanje opozoriti naše bralce?
Sporočite jih na moj spletni naslov: aleksander.brudar@
zurnal24.si

Če boste imeli v denarnici le nekaj evrov gotovine, na svoji bančni BA Maestro kartici pa še dovolj finančnih sredstev, se vam najbolj izplača, da gotovino prihranite in blago in storitve, če je to le mogoče, plačate s plastičnim denarjem. Provizije vam namreč pri tem ne bo treba plačati.

Zgodba pa je nekoliko drugačna v primerih, če boste želeli do denarja priti z dvigom na bankomatu.

V galeriji si poglejte, koliko provizije v tem primeru za svoje komitente zaračunavajo slovenske banke (vir: ceniki iz spletnih strani bank).

Do gotovine tudi s kreditno kartico
Na prodajnih mestih v tujini je brezplačno tudi plačevanje s kreditnimi karticami, kot na primer Mastercard ali Visa.

Dvig gotovine na bankomatu pa je s tovrstnimi karticami precej dražje kot z navadnimi BA Maestro.

Provizije se namreč gibljejo med 3,5 in 5 odstotki. Pri tem pa je treba upoštevati tudi vrednost dvignjene gotovine. Podrobnosti v tabeli (vir: ceniki iz spletnih strani bank).

Pazite na zlorabe!
Kot so za zurnal24.si povedali v Sparkasse, je plačilo z BA kartico in kreditnimi karticami možno plačevati v vseh državah (prodajno mesto mora biti označeno z znakom Maestro ali vaše kreditne kartice).

Previdni bodite predvsem v tretjih državah, saj pri dvigih na bankomatih pogosteje prihaja do zlorab, predvsem tako imenovanega skiminga (branja podatkov z bančnih kartic).

V NLB zato svetujejo, da se naročite na možnost Varnostnega SMS sporočila, ki imetnika plačilnih in kreditnih kartic takoj obvesti, da je bil opravljen nakup s kartico ali dvig gotovine.

V primeru izgube ali zlorabe kartice zato takoj pokličite v banko in kartico prekličite.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.