Slovenija
50254 ogledov

Na Bledu žalujejo, poginil je slavni Lenny

Bled Profimedia
Ikonska žival, ki jo bomo vsi pogrešali ...

"Žal vam moram sporočiti novico, da je za vikend hudo zbolel naš Legvan Lenny in v noči na ponedeljek tudi poginil," nam je sporočila ustanoviteljica in vodja zatočišča Čudežne zverinice Bled, biologinja Nika Leben.

Lenny | Avtor: Čudežne zverinice Bled Čudežne zverinice Bled

 
"Z njim smo preživeli skoraj deset let in spremljal me je od Kranja, Krškega, Kopra vse do Bleda. Bil je žival z živahnim temperamentom, občasno celo teritorialno agresivnostjo, a vsem se je prikupil s svojim značilnim kimanjem, ki je bilo neke vrste pozdravljanje," je opisala. 

Dodaja, da jo je z njim povezovala posebna vez razumevanja "in vedno se me je zelo dotaknilo, ko se je ob mojem božanju čisto pomiril in zaprl oči."

"Zelo ga bom pogrešala. V srcu si predstavljam, kako se sedaj za mavrico na sončku, pase po neskončnih poljanah cvetočega regrata in prikimava mimoidočim. Legvan Lenny je bil večkrat tudi omenjen v medijih, resnično je bil faca in naša ikonska žival. Vem da ga boste tudi vi pogrešali," je sklenila.

Zbirajo denar za ogrevanje in hrano za živali

Kot smo že pisali, Nika namenja več kot petnajst let posebno skrb eksotičnim živalim, posebno tistim, ki so izgubile svoj dom. Eksotične živali zdaj že četrto leto gostujejo na Bledu, saj so Nika in njene živali našle tu svojevrstno zatočišče. Posvojene, rešene in najdene živali so potovale z njo po Sloveniji, začenši na Gorenjskem, preko Dolenjske, Obale in nazaj na Gorenjsko, kjer živi sedaj več kot 130 živali.

Med živalmi, ki jih lahko tudi vi obiščete na Bledu vsak dan med 10. in 18. uro,  tako najdemo zeleno anakondo, burmanske, kraljeve in kratkorepe pitone, ameriške gože, orjaško krastačo, številne vrste orjaških ptičjih pajkov ter  paličnjakov. Tu so še bradate agame, tepih pitoni, udavi ter še kar nekaj drugih vrst kač in kuščarjev, pa žabe, škorpijoni in še in še ... Več o njihovem poslanstvu in o tem, kako jih lahko obiščete TUKAJ

Tokrat pa se v pomoč živalicam lahko udeležite posebne prireditve, ki so jo poimenovali Živalske zgodbe. Gre za enourni dogodek z glasbo, smehom in pripovedovanjem zgodb.

Sodeluje odlična pevka in ljubiteljica živali Nina Bauman, kantavtor in ljubitelj narave Andrej Vilčnik in vokalna skupina oktet Nasmeh iz Kranja, program bo vodil ter s svojim humorjem obogatil znani slovenski komik Rok Škrlep, Nika Leben bo pripovedovala zgodbe iz svojega živalskega sveta.

"S to prireditvijo, ki jo spremlja tudi dobrodelna dražba izdelkov lokalnih obrtnikov in umetnikov, želimo pomagati prebroditi zimo in pomagati našim živalim zavetišča za eksotične živali, ki deluje pod imenom Čudežne zverinice - Magical Beasts Bled," opisuje Nika. 

Čudežne zverinice Bled | Avtor: Čudežne zverinice Bled Čudežne zverinice Bled


Program:

21.10.2022 17.-18. ure,  Dogodek Živalske zgodbe
Prizorišče: dvorana Infocenter TNP Triglavska roža na Bledu
Od 16.-17.h so predvidene priprave in zbiranje, po dogodku od 18.-19.h pa zakuska in druženje prijateljev.