Slovenija
32 ogledov

Na bolje še ne tako kmalu

Bruno Komac med protikriznimi ukrepi našteva nižanje stroškov, širitev na nove t Žurnal24 main
Javor Pivka. Skupina lani s skoraj tremi milijoni izgube. Ob delo 200 ljudi.
Uspešno le stroji. Lani rast. Lani je uspešno poslovala le odvisna družba Javor Stroji, ki je dosegla 12-odstotno rast prihodkov glede na leto 2008, in sicer na račun naročil iz preteklih obdobij. Letos rast pričakujejo šele v drugi polovici leta.

Prodaja se je lani v povprečju znižala za 30, cene pa za 20 odstotkov. Na nekaterih programih tudi v prihodnje ne predvidevamo bistvenih in hitrih sprememb. V matični družbi so prihodki denimo še vedno nižji za okrog 20 odstotkov,” pravi Bruno Komac, predsednik uprave Javorja.

V skupini, ki je imela lani 45 milijonov čistih prihodkov (27 milijonov v matični družbi), se je izguba s pol milijona lani povzpela na 2,8 milijona, zapustiti pa jo je moralo več kot 200 ljudi, več so jih prerazporedili.

Drastičen padec v Pohištvu
Največji padec povpraševanja so imeli v matični družbi pri programih opažnih in vezanih plošč ter furnirja in v družbi Javor Pohištvo, kjer so v zadnjih mesecih dosegli le polovico načrtovane prodaje. Avgusta so zato za šest mesecev uvedli ukrep čakanja na delo, v skupini pa zadnje tri mesece lani tudi ukrep 36-urnega delovnika.

826 ljudi je skupina Javor zaposlovala konec lanskega leta, konec leta 2008 pa 1.030.

Plače prejemamo normalno, bistvenih znižanj ni bilo. Višja minimalna plača se je na našo zahtevo začela v celoti izplačevati marca,” pravi Vasilij Križaj, predsednik sindikata Sinles v družbi Javor. Ocenjuje, da se nadaljnjemu odpuščanju ne bodo mogli izogniti, upa le, da bo mehko.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.