Slovenija
117 ogledov

Na bolniški brez denarja

Nosečnica s posnetki ultrazvoka Shutterstock
Brezizhodno. ZZZS ne sme izplačati bolniške, ker delodajalec nima za plače.

Na nas se je obrnila bralka Rada Vukobrat, ki trdi, da ji delodajalec, podjetje Mesnine, že več mesecev ni izplačal bolniške. Zaradi rizične nosečnosti je bolniško odsotna že od januarja, neplačevanje plače pa bo vplivalo na nižje porodniško nadomestilo, opozarja Vukobratova.

Denar bi dobil nazaj

Ker gre v tem primeru za bolniško odsotnost, daljšo od 30 delovnih dni, jo krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). V praksi mora podjetje delavcu bolniško izplačati, zavod pa mu nato denar povrne.

"Čeprav imam tri odločbe ZZZS, da mi pripada denarno nadomestilo oziroma povračilo bolniške, ga delodajalec od njih ne zahteva," je ogorčena bralka. Na pomoč se je obrnila tudi na center za socialno delo in inšpektorat za delo, a je kljub temu še vedno brez denarja. Podala je tudi tožbo na delovno sodišče, a pravi, da bi imela kljub pravnomočni odločbi le deset odstotkov možnosti, da bi ji podjetje ta denar izplačalo.

Najprej izplačila plač

"Gospodarske razmere in izjemno slaba zimska sezona so vplivale tudi na poslovanje naše družbe. Poslovni rezultati so bistveno slabši od načrtovanih, družba pa ima tudi likvidnostne težave," pojasnjuje direktor Mesnin Aleš Božič.

Zato so zaostali z izplačilom plač za februar in deloma tudi za januar. "Kar se tiče povračila, ki ga omenjate, lahko družba zanj zaprosi šele, ko plačo izplača. Torej bomo v omenjenem primeru zahtevek za povračilo vložili takoj, ko bomo izplačali plačo," obljublja. Dodaja, da si prizadevajo, da bi težave premostili in čim prej zagotovili izplačilo zaostalih plač.

Po novem izplačilo delavcu

Na ZZZS pravijo, da je bil tudi na podlagi njihovih pobud spremenjen 137. člen zakona o delovnih razmerjih, ki na novo določa, da lahko ZZZS zapadlo nadomestilo plače izplača neposredno delavcu. A to naši bralki ne bo pomagalo, saj se bo sprememba zakona, ki sicer velja od 12. aprila, začela uporabljati šele 11. julija.

"ZZZS je takšno ureditev predlagal, ker smo zaznali primere, ko delodajalci ne izplačujejo nadomestila, in ker predvidevamo, da jih bo zaradi gospodarske krize vedno več," pravijo.

Odgovore o konkretnem primeru Vukobratove nam bodo posredovali v naslednjih dneh, prav tako na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve ter na inšpektoratu za delo.

Komentarjev 1
  • Piksi83 10:58 18.april 2013.

    Zanimivo...kamorkoli pride Aleš Božič na položaj ima podjetje likvidnostne težave...kot G7 in ostala podjetja...