Slovenija
4 ogledov

Na bolniški pral cisterno

554 evrov bruto znaša povprečno denarno nadomestilo za brezposelnost. Žurnal24 main
Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) je lani za bolniške dopuste brezposelnih odštel 4,9 milijona evrov.
 

Bolniško nadomestilo

Zahtevek. Brezposelni, ki je na bolniškem dopustu nad 30 dni, ga uveljavlja na zavodu za zaposlovanje. Zahtevku mora predložiti odločbo imenovanega zdravnika in bolniški list.
Brezposelni, ki je bolan manj kot 30 dni, ni upravičen do bolniškega nadomestila in je zavezan dejavnemu iskanju zaposlitve.

Na mesec je na bolniškem dopustu povprečno več kot 500 brezposelnih. Ti imajo od leta 2001 zaradi poškodbe ali bolezni nad 30 dni pravico do bolniškega nadomestila iz zdravstvene blagajne, nadomestilo za brezposelnost pa jim med bolniškim dopustom miruje, tako da se jim čas prejemanja denarja dejansko podaljša za čas bolniškega dopusta. Pravico lahko uveljavljajo le, če zbolijo sami, ne pa tudi za nego družinskega člana. Bolniško nadomestilo je enako višini zadnjega izplačanega denarnega nadomestila za brezposelnost. Zavod za zaposlovanje (ZRSZ) pa od take osebe ne zahteva, naj med bolniškim dopustom dejavno išče zaposlitev.

Vlekli so status
Po besedah edinega nadzornika zavoda za zdravstveno zavarovanje Aleksandra Jelenca “je bilo pred leti veliko kršitev, ko so vlekli status v nedogled. Tisti, ki so vedeli, da se da, so to krasno izigravali.” Tudi zato Jelenc od letos vodi posebno evidenco samo o brezposelnih. Letos je preveril 968 ljudi na bolniškem dopustu, od tega 34 brezposelnih.

Sicer je “težko reči, da so brezposelni bolj problematični. Ker jih nadzira tudi ZRSZ, ne upajo goljufati.” “Poleg nekaj neopravičene odsotnosti sta bila zanimiva primera, ko je eden od zavarovancev v garaži popravljal kosilnico, ki se mu je pokvarila pri košnji trave, drugi pa je na vrtu z vodnim curkom pral cisterno po opravljenih vožnjah gnojnice na njivo,” je povedal Jelenc.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.