Slovenija
206 ogledov

Na bolniški že deveto leto

Slovenija 02.12.13, Boris Grobljar, Litijan, profesionalni potapljac na bolniski Osebni arhiv
Nesreča. Potapljač po hudi delovni nesreči marca 2005 še vedno na bolniški. Bolniške. Letos bodo ZZZS stale 216 milijonov evrov; ob polletju izgubljenih blizu pet milijonov delovnih dni.

"Marca 2005 se je med potapljaškim delom ob piranskem pomolu, ko smo popravljali kanalizacijo, zgodila delovna nesreča, v kateri sem si hudo poškodoval roko. Ostal sem brez prsta. Na ljubljanskem kliničnem centru so mi nato opravili transplantacijo; palec so mi z noge prestavili na roko. Sledili so zdravstveni zapleti zaradi infekcije noge, zdaj pa imam nove zdravstvene težave zaradi obilice zdravil, ki sem jih v vseh teh letih zaužil proti bolečinam, in moram na operacijo črevesja. V ljubljanskem rehabilitacijskem centru Soča bodo ugotavljali mojo delovno zmožnost," pripoveduje Boris Grobljar, ki je že deveto leto na bolniškem dopustu.

Medtem je proti svojemu delodajalcu, portoroškemu podjetju Unic Sub, vložil nekaj tožb; regres je iztožil, a mu ga, kot pravi, niso izplačali. Iztožil je tudi odškodnino, a ker je nekdanji lastnik podjetja medtem umrl, mora zdaj tožiti njegove potomce, ki so njegov posel prevzeli, razlaga sogovornik.

Rekorder ni znan 

Grobljar je eden od 26 ljudi, ki so po podatkih zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) trenutno na bolniškem dopustu več kot pet let.

Kako dolgo je bil na bolniškem dopustu absolutni rekorder, nam včeraj niso znali odgovoriti, ker brskanje po sistemu traja nekaj časa. "V evropskih državah je trajanje pravice do bolniškega dopusta praviloma omejeno; omejitev ni le v Bolgariji in Sloveniji. Najpogosteje je omejeno na eno leto ali pa je omejitev določena kot število mesecev v daljšem časovnem obdobju. Po preteku tega obdobja zavarovanec preide v druge sisteme socialnega varstva (invalidski postopki, poklicna prekvalifikacija, vrnitev na delo v primeru preostale delazmožnosti, brezposelnost ...)," povzemajo na ZZZS.

Stanje preverjajo oboji

"Dolgotrajni bolniški dopusti so praviloma posledica dolgotrajnih neuspešnih postopkov invalidskega upokojevanja, ko pri zavarovancu zdravljenje (na primer po mnenju invalidske komisije zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje) še ni končano. Dolgotrajni staležniki so tako kot drugi lahko predmet laičnega nadzora ZZZS ali delodajalca," pojasnjujejo na ZZZS. "Mene so preverjali dvakrat, nadzorniki ZZZS so me obiskali na domu, tudi ko sem bil na fizioterapiji v Ljubljani, prav tako je delodajalec 'pod krinko' poslal človeka, ki je sodeloval pri preverjanju moje delovne zmožnosti," pravi Grobljar.

Povprečno deset dni

Skupna povprečna dolžina trajanja enega bolniškega dopusta je bila sicer v prvi polovici tega leta 10,4 delovnega dne. V breme ZZZS je znašala v povprečju 17 delovnih dni, v breme delodajalca pa 8,4 delovnega dne (razen določenih izjem stroške bolniškega dopusta, ki traja do enega meseca, namreč plača delodajalec).

Komentarjev 15
  • bija 14:38 03.december 2013.

    ja, bolniške...obstaja več vrst bolniškega staleža- take z razlogom in pa seveda zaradi lenarjenja. Naj povem svojo izkušnjo; sem na bolniški zaradi hudih ortopedskih težav, žal se stanje v kratkem ne bo izboljšalo, ZZZs mi " radodarno " odobri 14 ...prikaži več dni bolniške, ne glede na svež izvid specialista, ga po 14.dneh zahteva ponovno- le kako naj pridem do specialista vsakih 14. dni?Ok, zaprosim za osebni pregled pri ZZZS-ju, ker nimam česa skrivati in odgovor zdravnice je- zakaj ste želela osebni pregled, se zavedate, da moramo izdati letno 2.500 odločb???

  • Žurnalček 11:46 03.december 2013.

    Z menok dela sodelavec , ki mu je predpisan samo 4 urni delavnik. Vslužbi pa samo sedimo in sem ter tja vrtimo svinčnik. Če bi bil tale moj res bolan , ne bi imel umazano-črnih rok ni šans. Ker ...prikaži več je pa folirant in zajebava komisije , pa lepo ostalih 18 ur uspešno vodi svojo kmetijo z vso mehanizacijo vred. Pa koji fuknjen dohtar mu je dal bolniško na tako črno zanohtane roke !

  • Neprilagojen 10:58 03.december 2013.

    Kaj mi je bilo da sem na to grgranje kliknil... in imam spet pokvarjen dan....